Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SPORTÅRET: VM-drottningarna bäst när det gällde

En tog medaljerna i vatten, en annan på snö. Men Sarah Sjöström och Charlotte Kalla var två svenska VM-drottningar med mycket gemensamt. Båda var bäst när det gällde och stod för historiska mästerskap.

Sarah Sjöström kom med en tydlig förvarning om vad som var på väg att hända redan i VM-semifinalen på 100 meter fjäril. Det nya världsrekordet i paradgrenen var ett kvitto på att Sjöström hade kommit till Kazan i sitt livs form.

Sedan följde medaljregnet, som var av ett slag som svensk simning aldrig tidigare skådat i ett långbane-VM.

Det började med guldet på 100 fjäril. Sjöström pratade efteråt om att knäna hade varit skakiga på startpallen, men i bassängen var hon skoningslös mot finalkonkurrenterna. Danska silvermedaljören Jeanette Ottesen slog i kaklet 1,41 sekunder efter Super-Sarah, som med tiden 55,64 putsade sitt eget nya världsrekord med en tiondel.

Fem medaljer

Sjöström hade strukit 200 fritt från sitt program. Det skulle ge två vilodagar mitt under mästerskapet och en större möjlighet att orka hela vägen. Taktiken visade sig vara ett genidrag. Sjöströms medaljfest fortsatte med silver på 100 fritt och guld på 50 fjäril — och slutade inte förrän den sista VM-dagen när det blev både brons på 50 fritt och ett överraskande silver i medleylagkappen.

När Sarah Sjöström senare i augusti fyllde 22 år gjorde hon det som Sveriges främsta VM-simmare genom tiderna. I december kryddade hon dessutom succéåret med både bragdguld och dubbla EM-guld.

Charlotte Kalla gjorde precis som Sarah Sjöström och skickade ut en medaljvarning i förtid. Efter en svajig väg mot VM i Falun knockade Kalla alla i genrepet i Östersund — och kalasformen bar sedan hela vägen över de två VM-veckorna på Lugnets skidstadion.

Precis som vanligt var det i första hand ett par norskor som Kalla tvingades fajtas emot. Marit Bjørgen, Therese Johaug co såg till att Kalla fick nöja sig med silver i stafetten och brons både i skiathlon och på tremilen.

Guldyra i snöyra

Men Charlotte Kalla skulle vara som allra bäst tisdagen den 24 februari, ett datum som hade funnits inringat i hennes kalender ända sedan Falun tilldelades VM flera år tidigare. Och då, på favoritdistansen 10 kilometer fristil, stämde allt. Med en segermarginal på 41 sekunder ordnade Kalla guldyra i snöyran samtidigt som de norska konkurrenterna försvann i en rejäl vallningsmiss.

När VM summerades hade Tärendös stolthet tagit fyra medaljer på lika många starter och gjort karriärens bästa mästerskap.

Drottningarna Sjöström och Kalla var inte de enda som höll mästarklass under året som gick. Det räckte att gå till de närmaste lagkamraterna för att hitta fler vinnare. Jennie Johansson simmade överraskande hem karriärens första guldmedalj i VM-finalen på 50 bröst, medan Johan Olsson på 15 kilometer skidade hem det som av allt att döma var veteranens sista mästerskapsguld.

Niklas Edin och hans curlingkumpaner dominerade på isarna i Halifax och Esbjerg och blev både världsmästare och Europamästare under 2015.

Orienteraren Annika Billstam, en annan van vinnare, försvarade sitt VM-guld på medeldistans innan 39-åringen bestämde sig för att lägga kompassen på hyllan.

Och i boxningsringen klev Badou Jack ut i rampljuset när han både hann erövra och försvara VM-titeln i supermellanvikt.