Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telgebragden 2016, kandidat 6: Erika Lindgren – bäst i Sverige redan som 15-åring

Artikel 6 av 13
Telgebragden 2016
Visa alla artiklar

Att Erika Lindgren är en stor skridskotalang har LT:s läsare redan förstått. Under 2016 tog hon, 15 år gammal, SM guld för seniorer i shorttrack.

Annons

Sjätte kandidaten till Telgebragden är en talang utöver det vanliga, som var nära att bli första svenska någonsin under 46 sekunder på 500 meter redan när hon i september 2015 slog svenskt seniorrekord i shorttrack. Därmed kom inte Erika Lindgren till SM i Malmö i mars som någon outsider. Särskilt inte som den svenska världscupskrinnaren Ranya Ezzi, som sprängde drömgränsen 46 sekunder och tog tillbaka rekordet från Lindgren senare under hösten 2015, inte var med på SM-tävlingarna i sin hemstad.

Nykvarnstjejen vann alla distanserna och även, förstås, totalt.

På lång bana var det inget SM 2016, förra vinterns SM-tävlingar gick precis före årsskiftet och den här säsongens mästerskap i början av januari. Lindgren avslutade 2015 med att i slutet av december dominera på junior-SM (där hon på 500 meter även var snabbare än seniorsegraren, trots att hon har fyra år kvar som junior). Med de resultaten säkrade hon en plats i ungdoms-OS i Norge i februari. Där gjorde hon sin bästa insats på Masstarten, där hon slutade tia – starkt med tanke på att Lindgren, som då ännu inte fyllt 16 år, var näst yngst i startfältet där de äldsta deltagarna var 18 år.

Erika Lindgren under tävlingarna på 500 meter på ungdoms-OS i Norge förra vintern.

Under hösten har Erika Lindgren, som har sagt att hon ska satsa på både traditionell hastighetsåkning på skridsko och shorttrack så länge det är möjligt, flyttat till Holland för att få bättre träningsmöjligheter. Det har givit snabbt resultat – i början av november nådde hon sin kanske största framgång hittills när hon vann samtliga distanser och därmed även totalt i Star Class-tävlingen i Utrecht.

Läs också: Spännande höst för skridskotalangen

2017 inleder hon som en av fyra svenska deltagare på EM i shorttrack i Turin i italien 13–15 januari. Det gör att hon missar SM hemma på Östermalms IP, som arrangeras av Lindgrens klubb Södermalms IK.

Om utvecklingen fortsätter i samma takt, kanske hon kan nå sina drömmars mål.

– OS 2018 är möjligt för mig, jag får försöka ta mig dit, det skulle vara grymt, hor hon sagt till LT-sporten.

Fakta / Telgebragden 2016

Kandidat 6

Namn: Erika Lindgren.

Ålder: 16.

Sport: Skridsko.

Klubb: Södermalms IK.

Nominerad för: Svensk mästare för seniorer i shorttrack. Deltog i ungdoms-OS och har vunnit en deltävling i StarClass, i konkurrens med de främsta jämnåriga talangerna i Europa, under hösten.

Erika Lindgren.

Alla artiklar i
Telgebragden 2016
Annons