Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”När jag sänker honom ska han veta om det”

Öga mot öga med en yngre version av sig själv. Eller ja, Kings Darko Jukic, 24, ställs i kväll mot sin lillebror, Nässjös Zarko Jukic, 21.

Annons
Kings forward Darko Jukic satte sex av sina 17 poäng i premiären via dunkar. Men ändå är det lillebror Zarko Jukic i Nässjö som flyger högst. I kväll möts bröderna för första gången i ligan.

basket. Kings forward Darko Jukic introducerade sig med tre dunkar i premiären.

Men det är den tre år yngre brodern i Nässjö som verk-ligen flyger.

Zarko Jukic skickade sitt eget premiärbudskap med en dunk i ansiktet på Borås Christopher McKnight.

– Det var det första han sa till mig, säger Darko Jukic, och berättar om deras rutin att ringa varandra varje dag.

– ”Jag körde över den där McKnight”, sade han. Zarko kan hoppa riktigt högt, när han går mot korgen är det svårt att stoppa. Vi har sett lite spelarscouting, några av Borås spelare märkte det på nära håll... Jag är stolt.

De dansk-serbiska bröderna tog steget till den svenska ligan i somras. Först skrev Zarko på för Nässjö, innan Darko blev klar för Kings.

Men de tog språnget från olika platser. Kings hittade sin forward i italienska andraligan, där han gjorde sin första proffssäsong.

Den något längre Zarko Jukic kom från Hörsholm i den danska ligan, där han snittade 14,7 poäng och 5,9 returer – vilket kan jämföras med Darkos 21,7 poäng och 8,9 returer under hans sista säsong i Danmark.

I somras inledde Darko Jukic också sin internationella karriär på allvar, när han debuterade i EM-kvalsammanhang för Danmark.

Fast alldeles oavsett hur bra de blir kommer bröderna aldrig spela tillsammans i ett landslagslinne. Den danska medborgarskapsbyråkratin förhindrar det. Trots att de båda är födda i Köpenhamn.

Om dina föräldrar saknar danskt pass måste du nämligen bli 18 år innan du kan söka permanent arbetstillstånd och sedan medborgarskap. Och ett landslag får bara ha en spelare som naturaliserats efter 15 års ålder.

– Trist. Jag hade aldrig hört det förut, men förbundskaptenen sade det i somras. Vi kan aldrig få fram en dansk Zlatan, på grund av reglerna.

I dag ställs de mot varandra när Kings gästar Nässjö.

– Vi träffas inte mycket under året, så när vi spelar mot varandra, och ses på det sättet, är det något extra, säger Darko Jukic.

Hur skulle du jämföra er som spelare?

– Jag är bättre med bollen, tekniskt. Skjuter bättre. Han är aggressivare, mer rakt på korgen. Mer fysisk. Jag är smidigare. När vi spelar en mot en är det tufft.

Och det lär de göra i kväll. Som small forwards går de en egen match i matchen. Vilket kan gå hett till.

– Vi spelade faktiskt en mot en i somras. Men blev inte färdiga. Det var för mycket ilska, säger Darko.

– Det är sant. Jag var upp 9–7 och dömde en foul, så dömde han en foul, vi blev arga. Och kunde bara inte fortsätta. Vi började nästan slåss. Det har nästan alltid varit så, kan man säga.

Vilken är ditt bästa vapen mot honom?

– Det är alltid skönt att sätta en fadeaway och ge honom ett litet leende. Då kan jag se hur han brinner. Jag är äldst. Man tänker inte så mycket på det. Men när vi spelar, och jag sänker honom, då vill jag vara säker på att han vet det. Jag bara måste. Haha.

Jukic möter Jukic i andra omgången

Vad? Nässjö–Södertälje Kings, i basketligans andra omgång.

När? I kväll tisdag, 19.04.

Var? Nässjö sporthall, Nässjö.

Övriga matcher i kväll:

Solna–Jämtland

Umeå–Borås

Lagens premiärmatcher: Nässjö plattades till av Borås, som vann med 90–66 i sin hemmahall. Brenton Butler poängbäst i Nässjö med 16. Dartaye Ruffin drog ned 15 returer – och Karim Wazzi var en av tre spelare med två assister.

Kings vann finalreprisen mot Norrköping Dolphins med 92–85. Nyförvärvet

Darko Jukic poängbäst med 17. Carl Engström och Toni Bizaca ledde mästarlagets returtagning med sex brädor var. Dino Butorac och Uros Zadnik, ny pointguard, stod för vardera sju framspelningar.

Matchen i matchen: Zarko mot Darko. De dansk/serbiska bröderna Jukic ställs mot varandra redan i ligans andra omgång. Här Nässjös och Kings nyförvärv:

Zarko Jukic – Nässjö

Född: 28 juli 1993.

Längd: 201 centimeter.

Position: Small forward.

Värvades från: Hörsholm, danska högstaligan.

Premiären i siffror: 22 minuter, 12 poäng, 6 returer, 2 assister, 2 blockar. 6/6 2 p.

Darko Jukic – Kings

Född: 23 augusti 1990.

Längd: 198 centimeter.

Position: Small forward.

Värvades från: Fileni BPA Jesi, italienska andraligan.

Premiären i siffror: 29 minuter, 17 poäng, 2 returer,

1 assist. 8/10 2 p.

Annons