Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Drömmen är topp 10 på ATP"

Han är 14 år, men har som mål att bli bland de hundra bästa i världen inom tio år. För Simon Yitbarek kretsar allt kring tennis just nu.

Annons
14-årige Simon Yitbarek är rankad som nummer elva i Sverige i sin ålder. Hans målsättning är dock att bli topp 100 i världen när han är 20-23 år.

I Badparken i Södertälje tränar under sommaren Södertälje Pershagens Tennisklubb. En av alla de som tillbringar många timmar på tennisplanerna är 14-årige Simon Yitbarek.

Han är rankad som nummer elva i Sverige i sin åldersklass och har höga målsättningar.

– Det började med att jag var och hälsade på i mitt hemland Etiopien och spelade med mina kusiner. Då var jag sju och ett halvt år och tyckte att det var ganska kul. När jag sedan kom tillbaka till Sverige började jag köra en eller två gånger i veckan och sedan blev det mer och mer, säger han.

Simon har även spelat en del fotboll, basket och pingis, men valde att satsa helhjärtat på tennisen då han började vinna mot bra motstånd och insåg att han skulle kunna ha en framtid inom sporten.

Hans tränare Yerko Müller, som tidigare har tränat Joachim ”Pim-Pim” Johansson, tror mycket på Simon.

– Han är en lovande spelare som har tränat jättemycket. Han har varit väldigt fokuserad och målmedveten i över ett år nu. Innan dess lekte han sig fram litegrann, men nu har han fattat lite mer vad det handlar om och att han vill göra det här och vill satsa till hundra procent, säger han och berättar vad målet för Simon är:

– När han är 20-23 år är hans mål att vara topp hundra i världen.

Simon själv har drömmar om att nå ytterligare lite längre än så.

– Drömmen är att vara topp tio på ATP, men jag får jobba mig framåt. För att ta mig dit tror jag att jag måste förbättra fysiken väldigt mycket. Det är det jag tror skiljer mig mot de bästa spelarna i landet och övriga Europa, säger Simon.

– Han är inte lika stark som de flesta 00:orna ännu för han har precis börjat komma in i puberteten, så musklerna och styrkan är inte där ännu, fyller Yerko Müller i.

Det är väldigt mycket tennis i Simons liv just nu. Förmodligen är det vad som krävs för att nå långt, men ibland blir det för mycket, tycker pappa Zemichael.

– Ibland får jag ta hans tennisgrejer med mig till jobbet så att han inte ska kunna spela hela tiden. Det blir väldigt mycket tennis, säger han.

I tonåren kan det vara mycket annat än sport som lockar för många, men inte för Simon.

– Nej, jag älskar att spela tennis och jag tycker att det är roligare än att vara med kompisar. Eftersom att jag har många vänner här också är det väldigt kul att spela. Många av mina kompisar satsar lika mycket som jag gör, säger Simon som vet vad som krävs för att nå toppen.

– Alla kan ju slå backhand och forehand och få bra teknik, men den som är bäst mentalt är den som når längst.

En vanlig dag tränar Simon fyra timmar om dagen, både tennis och fys.
Om ett år ska Simon börja gymnasiet, men vill hellre behålla sin nuvarande träning i Södertälje än att börja på ett tennisgymnasium ute i landet.
Simon är född i Sverige, men intresset för tennis startade i Etiopien, som hans föräldrar kommer ifrån.

Det här är Simon Yitbarek

Tennisspelaren Simon Yitbarek utgör den sjätte delen i LT-sportens serie om talanger och hur de tränar för att nå toppen.

Ålder: 14 år. Fyller 15 den 31 oktober.

Bor: Södertälje.

Skola: Vittraskolan.

Familj: Mamma Almas, pappa Zemichael och lillasyster Simona, 11 år.

Idrott: Tennis.

Andra idrotter: Fotboll, basket och pingis med kompisar.

Främsta meriter: 3:a i SALK Open. Som bäst rankad sexa i sin ålder i Sverige.

En normal träningsvecka, vinter: Ungefär fyra timmar om dagen måndag-fredag, med vissa undantag. Ledig tid på helgerna, om det inte är matcher.

En normal träningsvecka, sommar: Ungefär fyra timmar om dagen, fyra dagar i veckan.

Favoritträningspass: När vi kör olika övningar och tävlar om poäng.

Värsta träningspasset: När man bara står och slår mot varandra, utan att det är någon tävling.

Annons