Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverige tog livsviktig seger mot Bosnien i VM-kvalet – har allt i egna händer

Det var lite kniven mot strupen för svensk del, när man gästade Bosnien i VM-kvalet.
Den utmaningen tog laget på bästa sätt, när man vann med klara 88-72.

Annons

Thomas Massamba var poängbäst när Sverige tog en viktig seger.

Förutsättningarna inför bortamatchen mot Bosnien i VM-kvalet var tydliga.

Seger – och Sverige skulle ha allt i egna händer inför de två sista matcherna på bortaplan.

Förlust – och Sverige skulle behöva förlita sig på att Slovakien plockar segrar för att man skulle kunna avancera till nästa steg i kvalet.

Men det blev en seger för Sverige, och en ganska klar sådan, när de svenska segersiffrorna skrevs till

Den första perioden var jämn, men med Bosnien hela vägen i en liten ledning. Ända fram till dess att fem sekunder återstod av perioden, då Martin Pahlmblad såg till att matchen för första gången på länge utjämnades fram till 23-23.

Därefter var Sverige hela vägen snäppet starkare än Bosnien, även om det aldrig var någon direkt sekvens i matchen där man klev ifrån. Thomas Massamba klev fram stort under en viktig match med sin poängbästa match så här långt i kvalet, med 20 poäng. Det var också han som avslutade den första halvleken, när han med en tvåa såg till att Sverige gick in med 44-36 i halvtid.

Sverige fortsatte att långsamt gå ifrån i den andra halvleken. Den tredje perioden vann man med 20-19, innan man till sist klev ifrån och avgjorde ordentligt i den fjärde perioden. 88-72 skrevs slutresultatet till, för Sveriges andra seger mot Bosnien i det här kvalet.

Segern innebär att Sverige nu har allting i egna händer inför avslutningen. Sverige och Bosnien har båda två segrar, medan Armenien leder gruppen på tre. Vinner Sverige sina två avslutande matcher i gruppen går man upp på fyra segrar – och i såna fall kan bara en av Bosnien eller Armenien nå upp dit eftersom de fortfarande ska mötas. Inför avslutningen har Sverige nu också säkrat tiebreakern mot Bosnien, ifall de två lagen skulle hamna på samma antal segrar.

Nästa match för svensk del blir på onsdag, då Armenien kommer till Uppsala.

Matchfakta/VM-kval, basket

Bosnien–Sverige 72-88 (23-23, 13-21, 19-20, 17-24)

Poäng, Sverige: Thomas Massamba, 20, Marcus Eriksson, 15, Nick Spires, 14, Victor Gaddefors, 13, Martin Pahlmblad, 8, Tobias Borg, 6, Adam Ramstedt, 6, Jonathan Person, 2, Alex Lindqvist, 2, Carl Engström, 2.

Tabellen:

Armenien, 3 segrar, 1 förlust

Sverige, 2 segrar, 2 förluster

Bosnien, 2 segrar, 2 förluster

Slovakien, 1 seger, 3 förluster

De två främsta lagen går vidare till nästa steg i VM-kvalet

Mer läsning

Annons