Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelutredningen: Från monopol till ett licenssystem och ny spelskatt

Under fredagen presenterade Håkan Hallstedt, regeringens särskilda spelutredare, sitt förslag om en ny spelmarknad i Sverige.

En 1 340 sidor tjock utredning/analys överlämnades till civilminister Adalan Shekarabi.

Utredaren Håkan Hallstedt vill se att staten släpper all kontroll över ATG för att inte konkurrera med sig själva och statligt ägda Svenska Spel.

Det föreslås även en ny spelskatt i Sverige på 18 procent, att jämföra med de 35 procent som ATG och Svenska Spel betalar idag.

– Det är naturligtvis mycket positivt att vi fått gehör för många av de förslag som vi själva lyfte fram i vår egen parallellutredning Lika Villkor. Framförallt kan vi äntligen gå från monopol till ett licenssystem, vilket ger förutsättningarför en fungerande spelmarknad, kommenterar Hasse Skarplöth, vd för ATG, i ett pressmeddelande.

Spellicensutredningen har beskrivits som ett ödesdokument för den svenska spelbranschen men ATG och dess ägare SvenskTravsport och Svensk Galopp ställde sig positiva till förslaget.

– Det vi saknar är ett mer utvecklat förslag för hur spelansvaret säkras på den framtida licensmarknaden. Folkhälsomyndighetens studie visar att andelen svenskar med allvarliga spelproblem ökar och denna utveckling måste spelbranschen gemensamt få ett stopp på. Tyvärr ser vi inte tillräckligt starka förslag i utredningen,säger Hasse Skarplöth.

En licensmarknad innebär enligt ATG möjlighet att förhandla fram avtal med andra spelbolag och att ATG kan agera internationellt.

Det som dock oroar trav- ochgaloppsporten är att utredningen inte vill ha någon gräns för vinståterbetalningstak.

FAKTA: Så påverkas du som spelare

Högre återbetalningsprocent då bolagen själva får välja nivåer.

Ökad spelsäkerhet med krav på högt konsumentskydd.

Möjlighet att välja mellan fysiska spelbutiker från olika bolag.

Obligatorisk registrering av dig som spelare.

Möjlighet till självavstängning.

Obligatorisk registrering av spelgränser.

Marknadsföring som kontrolleras av svensk lag.

Möjlighet att ta del av bolags bonuserbjudanden.

Allt spel utan licens kriminaliseras.

Vinst från spel hos anorndnare utan licens beskattas som inkomst av kapital.

Lagstitfning mot matchfixning som reglereras av nyinrättade Spelmyndigheten.

Källa: Sportbladet