Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spelet om höstens budget inlett

I nästa vecka kommer vi att få se bilder på en glad regering som samlats på Harpsund för att äta kräftor och överlägga om den budget som blir offentlig i slutet av september.

Vid Harpsundsträffen kommer också finansminister Magdalena Andersson (S) att hålla presskonferens och presentera nya siffror för den svenska ekonomin. ”Den ser stark ut just nu”, kommer hon att säga.

Redan i våras flaggade man för att statsbidragen till kommunerna ska höjas med tio miljarder kronor. Mest ska gå till de kommuner som tar emot mest flyktingar, som Södertälje. Och så kommer mer pengar till skolorna. Satsningarna på kommunerna kommer man säkert att få stöd för i riksdagen. Frågan är bara hur det ska finansieras?

Just de tio miljarderna ser Vänsterpartiet som en framgång. V är ju med och förhandlar utan att sitta i regeringen. Och hittills har man ju lyckats rätt bra med att pressa regeringen. Redan vid midsommar meddelade Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson, att en förbättrad sjukersättning blir det första kravet i budgetförhandlingarna med regeringen.

Och kanske får man med sig regeringen på kravet om gratis medicin för alla över 80 år. Visserligen kostar det 850 miljoner kronor, men det kanske regeringen är beredd att betala för att få ett okej för budgeten i övrigt.

Nu är det inte bara V som ställer krav. Rikspolischefen vill ha fler poliser. Och med den senaste tidens rapporter om bilbränder, attacker på blåljuspersonal och vittnesmål om att polisen går på knäna är det nog ingen dålig gissning att han kommer att få gehör. Polisen fick visserligen mer resurser redan i våras, men mer kan komma i höstbudgeten.

Samtidigt uppmanar Konjunkturinstitutet regeringen att läggar en stramare höstbudget, i storleksordningen en åtstramning på 30 miljarder kronor för 2017. Om regeringen lyssnar på det återstår att se.

När kompromissandet på Harpsund är klart kan man också börja släppa ut alla de ”goda” nyheter som finns i den kommande budgeten. Från början av september kommer dessa att börja droppa ut. Dock utan hur det goda ska finansieras. Det får finansministern ta i samband med att budgeten presenteras i sin helhet den 20 september.

Som sagt, dragkampen är i gång. I december ska den vara klubbad och klar. Det kan nog bli en spännande höst fram till att den blir antagen av riksdagen.