Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spel och svartsprit ökar- tillsynen minskar

Spelmissbruket är utbrett i Södertälje – många förlorar familjekassan inne på ljusskygga svartklubbar. Och kring juletid är det allra värst. Samtidigt har myndigheterna dragit ner på tillsynskontrollerna.

 – Var håller polisen hus? Många spelar bort sina pengar inne på klubbarna, ofta socialfall, flyktingar och förtidspensionärer, säger en Södertäljebo till LT.

Han brukar själv vistas på klubbar som döljer sig bakom fasader av att vara kulturföreningar.

Nu har läget börjat gå över styr, säger han.

– Nu har spelmaskiner ställts in, och sprit säljs, men inget görs trots att tillstånd saknas för båda. Ofta uppstår tjafs och bråk – tre polisanmälningar om misshandel har gjorts på relativ kort tid, förklarar han. Själv vistas han oftast på föreningen i Ronna.

Folk spelar bort pengar, lånar med följden att de hamnar i skuld, särskilt nu inför julen, då ökar spelandet ännu mer, förklarar han.

En annan besökare på samma klubb säger anonymt till LT:

– Det där är ingen förening, många spelar bort sina pengar. Och det dricks raki inköpt från Tyskland. Men kassaapparat saknas helt. Allt är svart!

Påståendet är delvis svårt att bevisa. På föreningarna kan man alltid säga att medlemmarna tagit in sin egen sprit. Och medlemmarna kan vara hundratals eller tusentals registrerade. Däremot säkrar LT bilder innifrån på spelautomaterna.

Kanske är det svårt att fatta, men båda tipsarna saknar myndigheternas närvaro på svartklubbarna. Inte bara i Ronna, även på de i Geneta och i Lina. Det skapade trygghet. Den ene säger:

– Förr skedde det oftare, då blev det mer ordning. Nu görs inget mot det. Ta bort spelmaskinerna och spriten och låt det bli en förening i stället!

Bilden av att myndighetskontrollerna minskat stämmer. Orsakerna är flera. En positiv sådan är att antalet så kallade föreningslokaler minskat från tolv 2010 till en handfull i dag.

Det var för fem år sedan, i och med morden på bröderna Moussa på spelklubben Oasen, som myndigheterna tog krafttag: polisen, Skatteverket och kommunens alkohol- och miljöinspektörer gjorde gemensam regelbunden tillsyn. Det gav resultat.

Vissa föreningar klassades som näringsverksamhet och fick särskilda kassaapparater, andra försvann, några blev kvar.

Nu huserar en vårdcentral där Oasen låg i Ronna centrum. När fastighetsägaren insåg att det var möjligt att fylla lokalerna med annan verksamhet gick det snabbt. I dag finns bara en föreningslokal kvar i Ronna centrum, den har flyttat ner till parkeringen på baksidan – ”Turabdin kulturförening”.

Men så för ett par år sedan började myndigheternas tillsyn avta och den ofta lovordade samverkan gick upp i rök. Skatteverket gjorde aldrig några uppföljningar på om de särskilda kassaapparaterna användes och vissa föreningar slutade servera mat och slapp därmed alkholktillsynen. Med hjälp av föreningslagen kunde de hävda att medlemmar tog med sig det drickbara själva.

Dessutom: Förvaltningsrätten och kammarrätten ansåg att kommunen gjorde en allt för strikt tillämpning av tobakslagen när man under hot om vite försökte förbjuda föreningslokaler att röka vattenpipa i de allmänna lokalerna. Kommunen överklagade kammarrättens domar till Högsta förvaltningsdomstolen och där ligger två ärenden i dag och väntar på beslut. Det har helt lamslagit kommunens miljötillsyn.

– Vi kan inte bedriva tillsyn på rökning om vi inte har en ny dom. Och om domen står sig blir det svårt att tillsyna i framtiden, såvida inte tobakslagen ändras. Även om enskilda kontroller visar att det fanns tobak i vattenpiporna, så är det ju just bara den gången. Vi kan inte straffa ägare för det. De kan påstå att gästerna tagit med sig tobaken själva, säger Helena Götherfors, chef för miljökontoret.

När det gäller illegal spritförsäljning ligger det på polisens ansvar att stävja. Men även polisen har minskat sina besök. En förklaring är en förändring som gjordes för ett par år sedan.

Ronnapoliserna och andra närpoliser fick ingå i ett turlag som även jobbade med ingripandeverksamhet över hela distriktet. Den öronmärkta tiden i de utsatta stadsdelarna minskade.

Men en som ändå hållit kvar en fot i Ronna och försökt upprätthålla verksamheten hjälpligt är polisen Britt-Marie Talonpoika.

– Tyvärr har kommunen inte satsat så mycket på tobaken de sista två åren och vi har haft betydligt mindre närvaro. Men jag tycker ändå att vi lyckats bedriva verksamheten, om än haltande.

Hon tycker att Ronna centrum har fått sig ett stort lyft och hoppas att fastighetsägaren i Geneta centrum ska följa exemplet. Samtidigt välkomnar hon att polisledningen centralt nu sagt att man i den nya organisationen ska satsa extra i utsatta stadsdelar.

Talonpoika håller med om att tecken syns på en eventuell tillbakagång.

– Beslutet kom i rätt tid att satsa i utsatta områden, nu får vi se hur det blir, säger hon.

Samtidigt fortsätter spelandet på klubbarna. LT:s källa säger:

– Det stämmer att klubbarna blivit färre, men de få som är kvar drar mer folk. Och varje kväll omsätts stora summor på sprit och spel.

När LT ringer upp den 60-årige företrädaren för Turabdin kulturförening i Ronna centrum, vill han inte kommentera något av det LT:s källor beskriver.

– Jag förstår ingenting, jag förstår ingenting, säger han plötsligt och slänger sedan på luren.

Nästa gång hinner vi bara säga att vi ringer från LT innan han slänger på luren. Men LT får tag i en annan person som brukar hjälpa till på klubben.

Om påståenden om eskalerande spel- och spritförsäljning, säger han:

– Jag vet inget om det, det är NN (den 60-årige företrädaren) som sköter allt sådant. Vi är bara några som hjälper till.

Men visst han har också sett maskinerna, säger han.

– Men det här är en förening, alla medlemmar gör som de vill själva.

Förr om åren när Ronna centrum bestod av fem olika föreningar som huserade i fastigheten, beskrevs Turabdin kulturförening mest en fritidsgård för äldre män. Det dracks te och spelades kort under mer oförargliga former. Nu har mer spel om pengar flyttat hit, enligt personer som själv besöker klubben. Men det spelas även på annat håll, säger de. Som i Lina och ett ganska nyöppnat ställe i Geneta.

– Och det finns inget stopp på maskinerna som på Svenska Spels, säger en av dem.