Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Specialhund ska ge svar om branden

Polisen hoppas att en specialtränad hund ska kunna ge svar om brandorsaken efter helgens brand i Snebro. (Uppdaterad 13.14)

Strax före två under natten mot lördagen fick räddningstjänst och polis larm om brand i en fastighet i Snebro.

Branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen och ganska snart fick brandmännen dessutom veta att det fanns acetylengasflaskor i fastigheten, vilket försvårade arbetet. Det berättar Lars-Åke Stevelind, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

– Arbetet fick inriktas på att förhindra spridning. Och med tanke på gasflaskorna så var vi kvar på platsen till halv sex på lördagskvällen, säger han.

Byggnaden som totalförstördes var i två våningar och bara ett år gammal. Den ägdes av Snebro gård och här hyrde flera företag in sig, bland annat maskinfirman Rovalin, som hade sitt kontor i byggnaden.

– Vi har funnits i lite mer än ett år och har under detta första år vid ett flertal tillfällen blivit utsatta för sabotage på våra entreprenadmaskiner, berättar Fredrik Sarvell företagets vd.

– Vi förutsätter nu att polisen tar sitt ansvar och utreder orsaken till branden och tidigare sabotage och vi kommer att stå till deras förfogande och se till att de får all den information de behöver för att kunna utreda ärendet.

Under lördagen spårade polisen med hund och området har varit avspärrat och bevakat av väktare hela helgen i väntan på att polisen ska kunna genomföra en teknisk undersökning av platsen.

Vid lunchtid på måndagen var polisens tekniker på plats och vid ett-tiden påbörjades en undersökning av platsen med hjälp av en specialhund som tränats i att hitta spår av brandfarliga vätskor.  Där hunden markerar tar teknikerna sedan prover.

– Det är som att leta efter en nål i en höstack, det är jättesvårt att få resultat utan att använda en hund, säger Carola Rosenqvist, kriminaltekniker.

Enligt LT:s reporter på platsen markerade hunden på flera ställen.

Förutom fastigheten totalförstördes också tre bilar och ytterligare tre fordon skadades av värmestrålningen.

Polisen misstänker att branden är anlagd men har i nuläget ingen misstänkt. Rubriceringen är grov mordbrand.