Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spår av ljusnande framtid är här

Det har varit mörker, idel mörker. Men möjligt är att Södertäljes gymnasier nu hittat lampknappen.

Annons

Valborgsmässohelgen är av tradition mösspåtagningshelg. Och nej det är inte på grund av de vinterkalla vårvindarna som gör att toppluvan åker på – utan det handlar givetvis om studentmössan.

Därefter återstår drygt en månad tills vi sjunger om studentens lyckliga dag.

Studentsångens positiva fraser som ”hoppet är vår vän” och ”den ljusnande framtid är vår” skulle faktiskt kunna vara en beskrivning av stämningsläget för Södertäljes gymnasieskolor.

För efter många långa år där en majoritet av kommunens tonåringar valt att läsa på kommunala eller fristående gymnasier utanför kommunen finns nu tecken på att allt fler väljer att förlägga gymnasietiden i hemkommunen.

Åtminstone är det en försiktig tolkning som går att dra av den preliminära gymnasieantagningen.

Som vanligt sticker Mälardalens tekniska gymnasium ut – samarbetet mellan Scania, Astra Zeneca och Telge. Skolan tar in 72 nya elever varje år i tre klasser. I år är söktrycket högre än någonsin. Skolan hade kunnat starta ytterligare fyra klasser – hela 111 ungdomar finns på reservlistan, vilket är nytt rekord.

Södertälje kommuns egna gymnasier kan inte mäta sig med detta söktryck – det kan knappt någon gymnasieskola i hela landet – men även till Täljegymnasiet, Torekällgymnasiet, Wendela Hebbe-gymnasiet och Morabergs studiecenter har något fler niondeklassare valt att söka sig.

238 elever är preliminärt antagna till de kommunala gymnasierna, jämfört med i fjol är de 59 fler.

Men eftersom antalet gymnasieplatser varierat från år till år – och även årskullarnas storlek – är det rimligare att titta på hur stor andel av det totala antalet platser på de fyra kommunala skolorna som blir fyllda redan vid den preliminära antagningen.

Gör man så blir kvoten 51,4 procent i år.

Det är inte jättehögt, men 1 procentenhet högre än i fjol och 9 procentenheter högre än för fem år sedan.

Och det är därför det går att ana ett trendbrott. Även om kurvorna inte vänt spikrakt uppåt, så har den negativa utvecklingen nått vägs ände.

Det finns flera brasklappar att kasta in. Just nu har niondeklassarna chans att göra omval och det går inte att säga hur detta förändrar bilden.

Dessutom kan elever som inte var behöriga till ett program vid den preliminära antagningen hinna läsa upp sina betyg tillräckligt för att kunna komma in på andra program till den slutliga antagningen.

En nyckel för att Södertäljes gymnasieskolor ska kunna attrahera fler ligger i grundskolan. Alltför många elever har tidigare kunnat lämna nian utan gymnasiebehörighet över huvud taget. Det håller inte. Ju fler som får läsa på gymnasiet, desto fler elever söker sig dit.

En annan nyckel är det metodiska arbete som, äntligen, dragits i gång för att marknadsföra skolorna bättre. Den egna gymnasiemässan där Södertäljes samtliga fristående och kommunala gymnasier fanns representerade, i kombination med öppna hus-tillfällen, som lockat fler besökare i år än tidigare, har gjort att Södertäljeungdomar fått upp ögonen för vad som erbjuds på hemmaplan.

Den verksamheten får inte underskattas.