Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sovjet-stuk på syriansk tv

Sovjetunionen visste att manipulera bilder i propagandasyfte. Det är illa när syrianska företrädare använder samma teknik.

Under den 72-åriga kommunistdiktaturens dagar, särskild under Josef Stalins tid vid makten, visade man flera gånger prov på att man visste att förvanska bilder. En av de mest kända är från 1930-talet, där Lev Kamenev och Lev Trotskij, blir bortretuscherade från en bild från 1920 där Vladimir Lenin talar till folket.

Denna typ av manipulering hör just diktaturer till – inte moderna demokratier.

Men det finns undantag. Tyvärr. Bilden intill kommer från den turkiska presidentens officiella hemsida och är tagen i Ankara den 18 februari i år.

Bilden är intressant ur många aspekter. Rent dokumentärt naturligtvis då den visar att Turkiets president Abdullah Gül träffat ledande representanter för den syrisk-ortodoxa kyrkan (biskop Yusuf Cetin i Istanbul) och för Assyriska och Syrianska organisationer. Ur Södertäljeperspektiv eftersom Södertäljeborna Afram Yakoub och Nail Yoken från den assyriska sidan och Robert Halef och Kenan Anter från den syrianska finns med. För hela den assyrisk/syrianska folkgruppen eftersom bilden visar att deras respektive organisationer faktiskt kan agera ihop. Ur jämställdhetsperspektiv däremot finns det en del i övrigt att önska.

Men riktigt intressant blir bilden först när Södertäljebaserade tv-kanalen Suryoyo sat sätter tänderna i den. Några dagar före president Güls Sverigebesök 11–13 mars, deltog riksdagsledamoten Robert Halef (KD) och Syrianska riksförbundets Kenan Anter i ett program som sedan repriserats flera gånger. Där manipulerar tv-kanalen bilden. Kenan Anter flyttas från sin perifera plats till en mer central position genom att Spångabon Hobil Rhawi, representant för Assyriska riksförbundethelt sonika retuscheras bort. Men jobbet är taffligt utfört. Tittar du noga ser du att det bara är Anters överkropp som förflyttats, handen och benen är Rhawis.

Agerandet är naturligtvis helt förkastligt. Och Robert Halef och Kenan Anter bör veta bättre än att delta i liknande propaganda- spektakel.