Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sotning med dyrt tillägg

Det har alltid känts bra när sotaren ­kommit. Han har gått upp på taket och dragit skorstens­piporna för att förebygga skorstensbrand, han har ­sotat panna och kakelugn för bättre eldningsekonomi med mera.

Behövdes det fick man några kommentarer om hur det hela såg ut. Och allt detta till en rimlig kostnad, nu sist 201 kronor för pannan

(pellets) och 76 kronor för kakelugnen. Plus ”miljöavgift” (vart går den?) på

70 kronor och så moms. Helt ok på alla sätt.

Men numera ingår något som heter ”brandskyddskontroll”. Det innebär i stort sett att sotaren noterar eventuella fel medan han utför sitt vanliga arbete. Den här gången antecknade han dessutom att ett glas på vindsluckan var trasigt.

(Förra gången glaset var trasigt så talade sotaren helt enkelt om det för oss, nu fick vi det i stället skriftligt.)

Inte var det väl något fel på det – förrän räkningen kom. Då visade det sig att sotningen kostat 277 kr men det lilla kontrolltillägget gick på 527 kr, alltså ungefär dubbelt så mycket som den betydligt mer tidskrävande sotningen (dessutom miljöavgift och moms).

Prisstegringen är också våldsam. Förra året kostade ”brandskyddskontrollen” 365 kronor men i år kostar det 527 kronor – en uppgång på 48 procent på ett år. Inte tror jag att sotaren fått en sån lönehöjning så pengarna går nog någon annanstans. Det är nästan så att det klår vad EU-parlamentarierna brukar roffa åt sig.

Sotaren utför ett viktigt jobb. Men kanske är det inte med samma glädje som jag tar emot honom nästa år.

JÖRGEN WIDE, Södra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel