Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorgligt synsätt, Staffan

För att vara vänsterpartist brukar Staffan Norberg tala ovanligt klart – utan ideologiska plakatbudskap. Vilket är ett skäl till att han inte alltid stått på god fot med mer traditionalistiska partikamrater. Det är en egenskap vi uppskattar.

Bland annat har Norberg påpekat det orimliga i den löfteskarusell som Vänsterpartiet snurrar igång vad gäller jobb som ska skapas i offentlig sektor. Det är 200 000 hit, 200 000 dit – helt utan verklighetsförankring.

Staffan Norberg har här i Södertälje varit lika tydlig i att stå upp för kommunens städpersonal. När yrkesgruppens sjuktal skenade och kommunen valde att starta Telge rent för att få bukt med problemen, var Staffan Norberg en av dem som hårdast försvarade bolagiseringen – just med tanke på personalen.

Telge rent tilläts att verka i en monopolsituation, andra kommunala enheter tvingades att anlita Telge rent och städarna vittnade om att de trivdes. Sjuktalen sjönk.

Jag är kritisk till att Södertälje driver bolag utanför vad som kallas den kommunala kompetensen – definitivt hör städningen dit – men när man enbart tittar på vad bolagiseringen betydde för personalen så är det helt klart att de fick det bättre än när de var direktanställda av Södertälje kommun. Dessutom kunde Telge rent ta hand om flera som gick från oseriösa företag i den svarta sektorn.

Men, när Staffan Norberg i dag skriver på debattplats använder han helt plötsligt en annan vokabulär. Nu kallar han de människor som städar, efter att i många fall ha lämnat arbetslöshet och otrygga svartjobb, för pigor.

Det är nedlåtande.

Staffan Norberg får gärna kritisera att staten subventionerar tjänstesektorn, och han får

gärna kritisera att subventionerna utnyttjas ojämnt över landet och i olika inkomstklasser. Men låt bli att sparka på dem som utför jobben.

Att få en anställning i ett privat företag i en bransch som tack vare rut-avdraget nu skapar nya vita jobb betyder att man kan bygga upp för en egen pension och dessutom bidra med skattemedel till samhället.

De städerskorna – för de är oftast kvinnor – är värda precis samma uppskattning och omsorg som personalen som städar för Telge rent.