Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopa inte organiserad brottslighet under mattan

Tommy Hansson, gruppledare för SD, replikerar på en tidigare LT-ledare. Tomas Karlsson, politisk redaktör, bemöter.

Moderata riksdagsledamoten Cecilia Magnusson har väckt visst uppseende med sin slutsats, att gatutiggeriet bör förbjudas. En som varit oförsynt nog att uttala sig positivt om utspelet är ingen mindre än Södertäljes stadsdirektör Martin Andreae. Denne försöker (LT, 14 augusti) slingra sig med att han delar Cecilia Magnussons analys men inte hennes slutsatser.

Vad är så förfärligt med att vilja förbjuda det alltmer utbredda tiggeriet på våra gator och torg? Den frågan söker LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson (14 augusti) besvara med det stående argumentet i dessa sammanhang: ”fattigdom går inte att förbjuda eller sopa under mattan”.

Ett inte särskilt övertygande argument.

Självfallet går det inte att förbjuda fattigdom, men däremot ska kriminell verksamhet beivras. Alla tiggare är inte organiserade eller kriminella, men att en betydande del av tiggeriet är organiserat finns det talrika belägg för.

Detta bekräftades exempelvis av Adrian Lucaci, platschef vid polisen i Skara, i en intervju med Skövde Nyheter den 22 maj 2013. Lucaci citerades då bland annat på följande sätt: ”Det finns oerhört många grupperingar från vanliga tiggare och de som säljer något enkelt eller spelar musik, till ligor som sysslar med åldringsbrott och inbrott.” Enligt Lucaci möjliggör EU:s öppna gränser denna brottsliga verksamhet.

Tomas Karlsson anser inte att fattigdomen ska ”sopas under mattan”. Det är det nog ingen som försöker göra heller. Däremot gör alla dem som ängsligt håller sig inom åsiktskorridoren i tiggerifrågan tappra försök att sopa den organiserade brottslighet, som förekommer i samband med tiggeriet, under mattan genom att tabubelägga ämnet.

Karlsson har dock alldeles rätt i en sak: Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti som vill förbjuda organiserat tiggeri. Vi sverigedemokrater anser det omänskligt att låta detta elände, där socialt utslagna människor utnyttjas på ett så upprörande sätt, få fortgå.

gruppledare, Södertälje

Tommy Hansson (SD)

politisk redaktör, LT

Svar: Tommy Hansson talar i alla fall klarspråk – i hans värld är tiggare kriminella. Men Hansson får ursäkta – i en rättsstat tarvas belägg innan man anklagar någon för brottslighet. Att en verksamhet är organiserad gör den inte kriminell. En enskild polischefs allmänna tyckande ger inte belägg för den koppling mellan tiggeri och kriminalitet som Sverigedemokraterna vill göra. De mer grundliga studier som länsstyrelser och polismyndigheter runt om i landet, inklusive Stockholms län, svarat för visar inte att det går att göra en sådan koppling. Inte heller Stadsmissionen eller andra som jobbar nära den romska gruppen har en sådan bild. Tomas Karlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel