Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarlov ska vara frihet – inte fara för flickors liv

Nu har Södertäljes alla elever tagit sommarlov. Dagar av frihet väntar dem. Dagar öppna att fylla med vila, äventyr, bad, sommarjobb, läsning och lek.

Men inte för alla. En av farorna som hotar unga är att sommarlovet kan för flickor betyda en flygbiljett långt från friheten. Inte en flygbiljett för semester utan en resa rakt in i tvång och ofrihet. 50 konkreta ärenden om tvångsgifte inkommer årligen nationellt till samhälls- och civilsamhällesinstanserna. Mörkertalet är stort och fler flickor antas utsättas under sommarmånaderna.

Hur många handlar det om i Södertälje?

Vi vet inte. Jag tog upp frågan på senaste utbildningsnämnden 14 juni och utbildningsdirektören bekräftar att problematiken finns och att kommunen i sin helhet arbetar för att stoppa hedersförtryck och tvångsäktenskap.

Vi vet alltså inte hur många, men om det är en flicka i Södertälje denna sommar som fråntas sin frihet är det en flicka för mycket.

Juventas ungdomsjour gör ett livsviktigt arbete genom sin chat, systerskapet och olika metoder ute i skolorna för att medvetandegöra eleverna kring sina rättigheter.

Jag uppskattar utbildningskontorets vakenhet då detta i högsta grad är en fråga för skolorna. Information måste nå ut till alla elever om deras rättigheter, vem de kan vända sig till vid fara.

Civilsamhället spelar här en avgörande roll då exempelvis Juventas ungdomsjour gör ett livsviktigt arbete genom sin chat, systerskapet och olika metoder ute i skolorna för att medvetandegöra eleverna kring sina rättigheter.

Politiken behöver bli tydligare:

• Satsa på och öka bidragen till ungdomsjouren, kvinnojouren och brottsofferjouren

• Förstärk elevhälsoteamen så att elever med psykisk ohälsa och utsatthet kan komma till relevant profession snabbt.

• Stärk pedagoger och skolledare i sina roller att göra orosanmälningar.

• Utbilda skolpersonal i hederskulturens problematik, tecken och konsekvenser.

Nationellt vill Centerkvinnorna se ett införande av en ”Forced Marriage-unit”, en enhet under utrikesdepartementet med syftet att få hem de barn som förts ut ur Sverige för att giftas bort. Centerkvinnorna vill också nationellt att alla skolor ska ha en handlingsplan för hur skolan arbetar förebyggande, upptäckande och stödjande vid misstanke om hedersrelaterat våld och förtryck.

Vi behöver jobba både lokalt och nationellt och gemensamt – politiker, tjänstepersoner, skolor, civilsamhället och var och en av oss som medmänniskor.

Det är dags att ta ordentliga krafttag mot tvångs- och barnäktenskap! Sommarlovet ska vara glädje och frihet för alla.

Nina Wahlin

vice ordförande Centerpartiet Södertälje, nummer 3 på valsedeln till kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel