Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarjobb säkras med statliga pengar

Ett par miljoner till komvux, ytterligare två till att säkra feriejobb – och någon miljon till studieförbunden för språkträning. Kommunstyrelsen fördelade extramiljoner på fredagen.

Alliansen fick vara med och dela ut extra 14 miljoner för tillfälligt stöd för högt flyktingmottagande på fredagen.

– Vissa frågor är vi angelägna om att vara helt eniga kring, och det känns ärligt riktigt bra att även Alliansen, efter ajournering kunde få igenom sina förslag, kommenterade ordförande Boel Godner (S).

Det handlar om de 56 miljoner (av sammanlagda 106) som kommunen fick från regeringen i höstas i ett tillfälligt stöd för ett högt flyktingmottagande. Kommunstyrelsen beslutade till stora delar efter förvaltningens förslag, men i stället för att ”spara” 22 miljoner i ett reservanslag kom kommunstyrelsen överens om att fördela ytterligare 14 miljoner redan nu.

– Vi vet att arbetslivsnämnden kommer att få medel från staten nästa år för komvuxgarantin, något vi verkligen väntat på. Men vi lägger två miljoner själva redan i år, förklarar Boel.

– Arbetslivsnämnden får också två miljoner för att garantera att feriejobbsverksamheten för unga garanteras även i sommar.

De åtta miljoner som finns kvar i reservanslag har socialnämnden första tjing på, om kostnaderna för att ta emot ensamkommande barn ökar drastiskt under året.

Stöd för flyktingmottagande

Fördelningen av de 56 miljonerna 2016 (inom parantes miljoner från reserv):

Utbildningsnämnden 20 (+2 miljoner).

Kommunstyrelsekontoret 5.

Kultur och fritid 2 (+ 1). För bilbliotek och studieförbund.

Överförmyndarnämnd 1.

Socialnämnd (+2).

Socialkontoret 6.

Arbetslivnämnd (+4)

Centralt (+5) för förebyggande insater utbildning, socialnämnd, kultur och fritid.

Reserv: 8 miljoner.