Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soldater byggde tillfälliga broar i Södertälje

Det ser krigiskt ut och var även delvis så. Det vi bevittnar var en övning som stadens dåvarande regemente Ing1 genomförde.

På kort tid slog man en bro över Täljeviken, en bro som var dimensionerad för tunga fordon. Vi kan se att det handlade om lastbilar som kunde ta rejäl last.

Dessa broslagningsövningar var evenemang som drog många åskådare. Flinka soldater satte ihop enheter som bildade en bro.

Det handlade om flyt- och även flyttbara enheter som sattes ihop med fart och precision. Enheter bogserades på plats och förenades på förvånansvärt kort tid.

Det hände att åskådarna applåderade när det första ekipaget rullade över den temporära bron. Givetvis var sjöfarten avstängd för några timmar. Några båtar låg vid Linasundet och deras besättningar hängde vid relingarna och såg på.

Efter att bron varit i drift någon timme så vidtog en lika snabb demontering och den väntande sjötrafiken kunde forsa fram.

Fotografen stod på västra sidan om farleden och i bakgrunden ser vi den östra stranden ungefär vid minigolfbanan.

Tidpunkten för denna övning kan ha varit under senare delen av 1970-talet, kanske början av 1980-talet, när Ing1 var etablerat ute vid Almnäs.

För oss Södertäljebor kändes det tryggt att ha ett regemente nära oss men tyvärr bantades krigsmakten vid millennieskiftet och Ing1 lades ner. Nu håller nya verksamheter på att växa upp på det forna regementsområdet.