Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soini vann guld på SM

Som förstaårssenior i fjol var Daniel Soini skadad och sliten inför SM och fick inte till det. Den här gången var brottaren från Södertälje mer redo – och tog SM-guld i 71-kilosklassen.

21-årige Daniel Soini, med Huddinge som klubbadress, vann SM i -71 kilo efter finalseger mot André Isberg från Varberg.

– Jag gick fyra matcher på SM och tycker att jag hade ganska bra kontroll på alla, säger han.

Men trots att han aldrig tagit SM-medalj för seniorer förut var det ingen överraskning.

– Jag visste att jag var där och antog att jag skulle vara i final. Ja, jag antog nog att jag skulle ta guld, om man får säga så utan att verka alltför självsäker.

Annat var det i fjol, då han inte alls fick till det.

– Nej, den gången gick SM två veckor efter U23-EM där jag tog silver. Jag hann inte ladda om och dessutom var jag lite skadad. Två tävlingar på två veckor blev lite för mycket.

Men att säga att Daniel Soini kom till årets SM i Falkenberg med hundraprocentig uppladdning vore att ljuga.

– Egentligen inte, jag var på ett stenhårt läger i Tyskland i tio dagar och kom hem fem dagar innan SM. Så jag var inte i toppform. Men SM har inte varit mitt huvudmål, berättar han.

Siktet är i stället inställt på EM i Lettland i mars. Daniel är inte officiellt uttagen, men räknar med att få åka.

Därmed lär han inte göra något nytt försök i U23-EM, där han skulle få vara med även denna gång.

– U23-EM går två veckor innan senior-EM, så jag skippar det den här gången, förklarar han.

Med på lägret i Tyskland var också Sveriges mest meriterade brottare i Daniel Soinis viktklass – Zakarias Tallroth, som skrällde och tog brons på VM i Las Vegas i fjol.

Tallroth, som tänker göra en satsning mot OS och då ska ner en viktklass, missade

dock SM.

– Han skulle ha gått i 71 kilo på SM; men han blev sjuk på lägret i Tyskland och tvingades tacka nej till SM. Det var synd, jag hade gärna mött honom, säger Daniel Soini, som inte tycker att 29-åringen från Hässleholm hade varit något oöverkomligt hinder på vägen mot SM-guldet.

– Jag har sparrat mot honom på läger och så, och jag tror att jag kan slå honom om vi möts, säger Daniel Soini.

Daniel var för övrigt inte SM:s enda Soini. Lillebror Erik gjorde debut på senior-SM, blott 17 år gammal, och slutade fyra i -66 kilo.

– Jag är jäkligt imponerad. Han kommer att bli bra. Att bli fyra som förstaårsjunior, på ett senior-SM, i en av de tuffaste klasserna. Det är riktigt imponerande, tycker Daniel Soini.