Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södra BB flyttar till Södertälje

Den hotade verksamheten på Södra BB lämnar sina lokaler på Södersjukhuset. Istället får Södertälje sjukhus förutsättningar att utöka sin förlossningsverksamhet enligt samma koncept.

Debatten om förlossningskonceptet på Södra BB har varit het under hösten. Mottagningen har både hotats med nedläggning och beskyllts för att erbjuda vård endast till välbemedlade föderskor. Det var för två månader sedan som det avslöjades att Södra BB skulle tvingas lägga ned när Södersjukhuset rustar upp förlossningsvården och behöver lokalerna för att klara ett ökat tryck.

Södra BB har ett avskalat koncept som samlar mödravård, förlossning och eftervård under samma tak.

Södertälje sjukhus berättar i ett pressmeddelande att det konceptet ”räddas” genom att man ges förutsättningar att utöka sin verksamhet enligt konceptet på Södra BB.

– Verksamheten (på BB Södertälje) har idag ca 1500 förlossningar per år och har kapacitet för ytterligare 500 förlossningar. 2017 kommer verksamheten flytta över i nya lokaler på Nya Södertälje sjukhus, säger verksamhetschef Sven Klaesson.

Hur det blir på personalfronten återstår att se.

– Vad vi förstår kommer all personal som arbetar på Södra BB erbjudas fortsatt anställning på Södersjukhuset. BB Södertälje kommer att rekrytera ny personal, utifrån att fler kvinnor väljer att föda på Södertälje sjukhus enligt vårdvalet, säger Sven Klaesson.

Kampen har varit lång i landstinget och där är politikerna nöjda:

– Jag är mycket nöjd med att förvaltningen nu har funnit en lösning där Södertälje sjukhus visat ett stort intresse och vilja att ta över och utveckla konceptet, säger Ella Bohlin (KD) barn- och äldrelandstingsråd.

Om förlossningskonceptet på Södra BB

Södra BB är Sveriges enda förlossningsenhet som samlar de tre delarna av graviditeten under samma tak: mödravård, förlossning och eftervård.

För att få föda på Södra BB krävs att man är frisk och har en normal graviditet. Man får inte ha gjort kejsarsnitt om man inte fött vaginalt senare.

Man får inte heller väga över 100 kilo före graviditeten eller ha ett BMI över 30.

De redan inskrivna är prioriterade att föda på Södra BB men det finns ingen platsgaranti.