Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertörnsbanan – rena rama skämtet

Vem har läckt Södertäljes aprilskämt till Sveriges televisions lokala nyheter redan nu i november? Länstidningen gick på den minan i våras. Södertörnsbanan – redan namnet är ett skämt.

Anmäl text- och faktafel

Men, hemska tanke. Finns det en risk att det inte är ett aprilskämt?

Man kan aldrig vara riktigt säker när det gäller Södertälje. Osvuret är bäst. Är det verkligen politiskt förankrat att vidmakthålla och förtälja nya skrönor? Att dra banan över Salem är ju feltänkt, särskilt som dess politiker säger nej, alternativt saknar humor. Var de i Salem ens informerade i förväg om lustigheten, så att de fick chansen att hänga på tåget?

Södertörnsbanan enligt förslaget är ingen bra idé. Södertörnsbanan ska naturligtvis gå från Hölö via Mörkö med tunnel under Skanssundet, genom Lidareservatet och Tullinge gamla flygfält till Flemingsberg.

Därmed skulle Hölö äntligen få sin pendeltågsförbindelse, i stället för den i dagsläget, av ekonomiska skäl, helt omöjliga förlängningen av dagens pendeltåg på befintlig järnväg.

Om det nu inte skulle vara ett skämt finns anledning att oroas. De konsulter som varit involverade i Södertörnsbaneprojektet har antagligen inte jobbat helt gratis. Inblandade kommunanställda, som lagt tid på detta, kunde också gjort något vettigare för sin månadslön.

Att komma med visioner är så klart kuligare än att ”bara” underhålla och vårda dagens samhälle.

Som alternativ skulle utredningspengarna kunnat användas till något Södertäljeborna efterfrågar och skulle uppskatta. Små enkla ting som skapar trivsel, som ger ökad trygghet men kanske inte så stora rubriker. Lite mer omtanke i vardagen i närtid är inte så dumt. Inte lika dramatiskt som dagens strategiska hugskott i staden lite här och där, men bra nog.

Att komma med visioner är så klart kuligare än att ”bara” underhålla och vårda dagens samhälle.

Ett allvarsord till sist. Visioner behövs. Men någon liten förankring i verkligheten skadar inte och underlättar att visionen kan förverkligas.

Utan plattform i verkligheten, riskerar visionen att betraktas som – ett aprilskämt.

SOK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare