Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljeskolor får miljoner – i efterhand

Södertälje kommun har fått återbäring. Kostnaderna för lovskola, cirka 3,4 miljoner för 2015, har kommit in från statskassan.

Skolgång under loven har blivit allt vanligare. Inte minst i Södertälje.

– Det är ju skolorna själva som ser om behovet finns, och som erbjuder skola på loven, berättar skolutvecklaren Ann-Kristin Frohm på utbildningskontoret.

Men det är centralt som pengarna sedan söks från staten – i efterhand. Efter taxan med 1 290 kronor per elev och vecka, eller 258 per elevdag har nu Södertälje fått in 3 357 870 kronor från Skolverket för de lovinsater skolorna utfört under 2015. Södertälje är en av de kommuner som sökt och fått mest pengar.

Vissa skolor har satsat på ett par veckor med sommarskola, någon annan med lovskola på sportlov eller påsklov. Två tredjedelar av verksamheten i Södertälje handlade om årskurs 6–9, en tredjedel gymnasiet. Målet är att vara 10–15 elever per lärare, ofta i årskursblandade grupper. Lovskolan erbjuds till elever utefter den individuella utvecklingsplanen. Elever som ser ut att inte klara målen får erbjudanden.

– Det finns inget krav, loven ingår inte i skolplikten. Men många, inte minst nyanlända, tar glatt emot erbjudandet att lära sig mer, förklarar Ann-Kristin Frohm. Så visst är det här med lovskola en riktigt stor sak i just Södertälje.