Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljes politiker trivs i hetluften

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Södertäljes rikspolitiker syns och märks under Almedalsveckan. "Det är som en plikt att vara här", säger Mats Pertoft (MP). "Jag trivs här och får mycket gjort", säger Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Annons

Riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP) är nog en av de flitigare under veckan. Han är med på 18 officiella programpunkter, och däremellan har han möten med olika intresseorganisationer.

– Jag har varit här varje år sedan 2001, och jag ser inga problem med att det växer, säger han när LT träffar honom efter en debatt mot ministern Anna-Karin Hatt.

Tio minuter senare ska han äta lunch med ett läxhjälpsföretag. En timme senare ska han vara med i en kockduell.

– Jag får många förfrågningar och har etablerat mig här. Att jag ses som en företagsvänlig politiker gör att många söker upp mig, försöker lobba. Det är inget fel. Jag är självklart påverkbar, även om jag vet vad jag vill, säger Mörkös riksdagsman och skyndar vidare.

Enhörnabon och infrastrukturministern Catharina Elmsäter-Svärd (M) byter sjöfartsfrågor till flygpolitik under tisdagsmorgonen.

– Jag skulle kunna vara med på varenda regions seminarier, alla regioner är intresserad av bättre infrastruktur, säger hon och skrattar.

”Jag jobbar ju med järnvägar också, om någon känner till det ...,” säger hon och får publiken att skratta, när hon står på ett podium med ett stort flygplan över huvudet.

Hon förklarar att hon läser på inför en programpunkt i taget, att hon tar hjälp av sina medarbetare och att hon tackar nej till massor. Men att hon talar utan manus och försöker hitta konfliktytor, då det är valår.

– Man företräder nog mer partiet än regeringen här i Almedalen, men måste se till att hålla sig inom Alliansens politik. När jag debatterade med Mikael Damberg (S) om flyget kändes det som om vi har mer gemensamt, egentligen. Så kan det bli ibland, fast jag gillar att hitta det som skiljer, säger Elmsäter-Svärd, och när hon går på kullerstenen i Visbys gränder till nästa uppdrag är det många som vill prata, heja och diskutera.

Också riksdagsledamöterna Kerstin Lundgren (C), Brunnsäng, och Ingela Nylund- Watz (S), Östertälje, syns i vimlet.

– Idag har jag varit med i ett seminarium om Palestina och intervjuats i egyptisk tv, bland annat. Jag har fullt upp och tycker nog att Almedalen blivit bättre igen efter några år då det handlar mycket om marknadsjippon, säger en stressad Kerstin Lundgren.