Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljes kulturaktörer måste hitta vägar framåt

 
Kartläggning: Oktoberteatern
Visa alla artiklar

Vi har med förvåning konstaterat att LT ägnat flertalet artiklar åt en konflikt inom Oktoberteatern som bilades för över två år sen och som då bevakades av LT fram till att konflikten lösts.

Anmäl text- och faktafel

Vi som skriver detta är aktiva i olika kulturföreningar som, precis som Oktoberteatern, ingår i ett öppet kulturnätverk i Södertälje. Det bildades för att olika kulturaktörer i stan ska kunna samverka och stötta varandra. Vi har regelbundna träffar och följer varandra noga. Inbjudan att delta har gått ut till flera av dem som nu visat sig vara Oktoberteaterns argaste kritiker.

Vår verksamhet inom Kulturnätverket går ut på att samverka och utbyta idéer och erfarenheter i dessa tider då kulturen knappast gynnas. Vi har bland annat diskuterat behovet av en ny scen åt Södertälje teater amatörer – att Sagateatern stängdes är något som vi alla beklagar.

Vi förvånas också över att kulturchefen Staffan Jonsson inte alls är synlig i denna granskning. En sak är att han nu har jäv i samband med Oktoberteaterns pågående förhandling om nytt kontrakt. Hans sambo Johanna Thor, en av Oktoberteaterns tidigare anställda och nu en av dess starkaste kritiker, var en huvudperson i den konflikt för flera år sedan som slutade med förhandling och avgångsvederlag. Men några synpunkter från honom på tiden både före konflikten och den relation han senare gick in i kunde vara intressant att få läsa.

Vi skulle gärna se fler vuxenföreställningar på kvällstid, så att teaterns verksamhet blir mer synlig för allmänheten.

Det är olyckligt att den samlade artikelserien ställer olika kulturaktörer mot varandra i en tid då vi behöver samarbeta och hitta vägar framåt. Vi är väl förtrogna med Oktoberteaterns arbete och konstaterar att en del av det arbetet för många är en okänd sak, som de regelbundna föreställningarna för barn och ungdom som ges med fri entré.

Vi skulle gärna se fler vuxenföreställningar på kvällstid, så att teaterns verksamhet blir mer synlig för allmänheten. Oktoberteaterns ledning har visat intresse för detta.

Vi har alltså haft tät samverkan med Oktoberteatern både i form av diskussionsmöten och några av oss, bland annat Wendelas Vänner, har haft det rent konkret med samarbetsprojekt som blivit mycket lyckade.

Anna Rautio som är teaterns verksamhetsledare sedan i våras är en utmärkt person att ha att göra med liksom dess konstnärliga ledare Ninne Olsson och producenten Annika Fridman. Hur dessa personer kan dra på sig så mycket aggression är för oss en gåta.

För Kulturnätverket i Södertälje

Peder Edström

Birgitta Edström

Kerstin Ekberg

Lena Haapala

Pia Lillieborg

Margareta Lithén

Ami Lönnroth

Eric Matteoni

Per Eric Mattsson

Birger Svanteson

Cristina Åbrink

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel