Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljes gymnasiekarta kan ritas om

Södertäljes gymnasiekarta är på väg att ritas om. Igen. S:ta Ragnhildsgymnasiet vill få samhällsprogrammet också, något som oroar majoriteten i utbildningsnämnden.

Det blev rekordlång överläggning när kommunens utbildningsnämnd i tisdags skulle besluta om formuleringar i ett svar till Skolinspektionen.

Inspektionen ville veta vad kommunen tycker om en ansökan från det fristående S:ta Ragnhildsgymnasiet som alltså vill utöka sin verksamhet.

Både majoriteten och alliansen båda kom till sist med egna ändrade formuleringar än den som utbildningskontoret föreslagit.

Majoriteten var inte positiva, men mildrade tjänstemännens yttrande något, så här blev deras sammanfattning:

”Nämnden bedömer det skulle kunna innebära negativa ekonomiska och verksamhetsmässiga följder för kommunens möjligheter att bedriva högskoleförberedande program om S:ta Ragnhild får godkänt som huvudman för samhällsprogrammet.

– Vi gör inte den samlade bedömningen, den gör skolinspektionen. Vi visar vad det kan betyda ekonomiskt och för verksamheten för kommunala – och friskolor, om ansökan beviljas, säger nämndens ordförande Elof Hansjons (S).

Alliansens partier reserverade sig mot majoritetens ändrade förslag.

– Vi är också oroliga över överetablering och att Täljegymnasiet dräneras. Men vi tar fram möjligheterna också, vi kan inte hindra nyetablering. Om S:ta Ragnhild blir populärt kanske fler gymansieelever stannar i stan. Därför reservarade vi oss mot majoritetens skrivelse, säger David Winerdal (KD), andre vice ordförande i nämnden.