Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljes första offentliga skulptur

En bild från 1960-talet visar ett parti av Saltsjögatan sett från andra sidan av den triangelformade park som fanns där.

I denna mycket välskötta park fanns stadens första offentliga skulptur som kom på plats 1909. Officiellt hette skulpturen ”Gossen med snäckan” och var skapad av bildhuggaren Gustaf Cederwall från Stockholm.

Den som skänkte konstverket var grosshandlaren Thure Gustafsson. Han ville inte ha någon konkurrerande byggnad mittemot sitt praktfulla flerfamiljshus från 1910, med adress Järnagatan 10.

Skulpturen kom i folkmun att kallas för Gustafssons pojke. I bakgrunden kan vi, från vänster, se en del av dåvarande apoteket St. Ragnhild, nuvarande Södertäljebyrån. Vid porten till höger om skulpturen syns en skylt som meddelar att i huset fanns Stadshotellets annex. I de lokalerna finns numera Folkuniversitetet och Södertälje släktforskarförening.

Mera åt höger kan man se ett av fönstren till Systembolaget som fanns på det läget fram till 1965 då företaget flyttade till Kringlan för att senare komma att ligga inne i Luna. Skulpturen fick även maka åt sig och flytta omkring åtta meter år norr för att kunna genomföra de gatuförändringar som ansågs nödvändiga för att trafiken skulle fungera bättre.

En förändring som påverkade var utbyggnaden av Stadshotellet mot öster och flytten av hotellentrén i början av 1980-talet.