Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljeprofilen häktad för bedrägeri

Förra kommunpolitikern och nuvarande vd för Jome omvårdnad var en av de tio som häktades för grovt bedrägeri på fredagen.

Det var tryckt stämning i Södertälje tingsrätt i går då det var häktningsförhandlingar i fallet med misstänkt bedrägeri i Jome omvårdnad.

Vd Silva Gündüz, 46, var en av de som häktades. Gündüz, som 2002–2006 satt som vice ordförande i kommunfullmäktige för Vänsterpartiet och som tidigare också ägt en rad företag i Södertälje, senast bolaget som drev O’Learys, kallades till sal 2 på förmiddagen.

Stängda dörrar begärdes och några minuter senare fördes hon bort – häktad misstänkt på sannolika skäl för grovt bedrägeri.

Silva Gündüz har, i och med sitt engagemang i politiken och Södertäljes krogliv, blivit något av en profil i Södertälje. Just nu är hon vd och ordförande i två företag: Jome omvårdnad AB och Simeli AB.

Enligt bolagsordningen ska Jome omvårdnad bedriva omvårdnadsarbete, hushållsnära tjänster och fastighetsförvaltning.

Simeli AB ska bland annat förvalta aktier, tillhandahålla tjänster inom logistik, förvaltning av system och konsultation inom personaladministration.

Silva Gündüz är också suppleant i styrelsen för Aramer AB, ett företag som enligt bolagsordningen äger och förvaltar restaurang och kaféverksamhet, värdepapper och fastigheter.

Hon är också innehavare av SG konsulting personaluthyrning, ett företag som saknar bolagsordning.

Silvas deklarerade inkomst före skatt 2011 var 329 448 kronor och året dessförinnan 291 409 kronor.

Också de övriga nio häktades på samma grund som Silva Gündüz. Sammanlagt häktades åtta kvinnor (46, 48, 68, 31, 33, 22, 47 och 25 år gamla), alla utom en boende i Södertälje, och två män, två Södertäljebor som är 31 respektive 34 år gamla.

Jome omvårdnad, som var den största lokala privata aktören inom Södertäljes LOV (lagen om valfrihet) blev av med sitt hemtjänstavtal med kommunen direkt efter razzian. Företaget hade 140 brukare.

Kammaråklagare Tora Holst vill inte precisera hur mycket pengar det misstänkta bedrägeriet omfattar, annat än att det handlar om mångmiljonbelopp.