Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljenätverket nekar till brotten

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

På tisdagen inleddes rättegången mot 17 personer i Södertäljenätverket misstänkta för mord, utpressningar och människorov – brott som begåtts under två års tid i Södertälje.

I ett gråmulet Stockholm köade ett 30-tal personer, varav de flesta journalister, för att få komma in i säkerhetssalen vid halv niotiden på tisdagsmorgonen. Säkerhetskontrollen var noggrann och det vimlade av poliser både i och utanför byggnaden.

Ett extra stort säkerhetspådrag omgärdar rättegången som drar i gång i dag i Stockholms tingsrätts säkerhetssal på Kungsholmen. Hotbilden är enligt polisen extrem och bombhundar sökte igenom lokalerna under tisdagsmorgonen.

De rigorösa säkerhetskontrollerna har gjort att starten på rättegången försenades. Den skulle ha startat klockan 09.00 men alla åhörare var inte på plats i salen förrän vid 09.30.

Under förmiddagen har åtalspunkterna gåtts igenom. Samtliga åtalade har nekat till brott förutom den utpekade ledaren för nätverket Bernard Khouri som erkänt åtalspunkt sju om olaga vapeninnehav. Enligt stämningsansökan ska Khouri uppsåtligen innehaft ett skarpladdat skjutvapen och även ha avlossat minst 12 skott. Den gärningen erkänner alltså Khouri.

17 personer ur Södertäljenätverket i åldrarna 17 till 58 år åtalas för tre mord, ett mordförsök, grova utpressningar och ett människorov.

Samtliga brott nekar de åtalade till.

Mest uppmärksammat är det så kallade dubbelmordet på bröderna Moussa som blev kulmen på den blodiga fejden mellan Södertäljenätverket och X-team.

Under eftermiddagen gick man djupare in på hur Södertäljenätverkets verksamhet är uppbyggd och hur de arbetat. Enligt åklagaren gjordes detta för att det "har bäring för de övriga åtalspunkterna".

Bland annat spelades avlyssnade telefonsamtal upp som enligt åklagaren beskriver både hur medlemmar pressar offer på pengar och hur lön och belöningssystem inom nätveket fungerar. Dessutom visades en film på när den så kallade Torpeden provskjuter ett vapen.

Även x-teams verksamhet i Södertälje gicks igenom.

Bevisen som länskriminalens utredare arbetat fram är främst tekniska och utgör en större indiciekedja.

– Det blir så naturligt eftersom ingen har erkänt, säger kammaråklagare Björn Frithiof.

Bland annat har en sönderbränd telefon knutits till en av de åtalade och polisen tror sig även ha säkrat ytterligare två så kallade ”mördarlurar” som mördarteamet tros ha använt.

Ett vittne har även pekat ut fyra av de åtalade som kom åkande i en röd Volvo cirka fyra minuter före dubbelmordet. Volvon svängde in på Oasens baksida och minst en person klev ur, enligt vittnet.

Åklagarna väljer att åtala åtta personer, inklusive nätverkets 31-årige ledare, för mord på bröderna, som de gemensamt begått och planerat. Ytterligare två är åtalade för medhjälp.

Rättegången fortsätter under onsdagen och även då kommer LT att vara på plats och rapportera direkt från säkerhetssalen.

Gangsteråtalet i siffror:

Totalt är 17 personer åtalade för olika brott. Antal personer som är åtalade i första hand för följande brott (många personer är åtalade för flera olika brott eller för samma typ av brott vid flera olika tillfällen):

12 är åtalade för människorov.

8 är åtalade för mord och försök till mord.

4 är åtalade för försök till grov utpressning.

3 är åtalade för grov utpressning och försök till grov utpressning.

2 är åtalade för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord.

1 är åtalad för mord.

1 är åtalad för anstiftan av mord.

1 är åtalad för skyddande av brottsling.

Ledarfiguren Bernard Khouri är åtalad för anstiftan av mord, människorov, grov utpressning och försök till grov utpressning, mord och försök till mord samt försök till grov utpressning.