Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljehjälten "Soffan" ser till att Stockholms vägar blir lite säkrare

Hon gillar egentligen inte att stå framför kameran, men ställde ändå upp för en andra säsong av Kanal 5:s Vägens hjältar. Sophie "Soffan" Leben älskar sitt jobb men önskar att länets trafikanter kunde visa mer respekt på vägarna.

I fem år har Sophie "Soffan" Leben från Södertälje gjort Stockholms läns vägar lite säkrare. Hon är en av alla förare på Vägassistans som i flera timmar om dagen sitter i ett så kallat TMA-fordon som agerar skydd vid vägarbeten eller blåljuspersonal och bärgare när olyckan varit framme. För en del är hon också känd genom Kanal 5:s program Vägens hjältar vars andra säsong har premiär 1 december. Att hon började arbeta på Vägassistans var dock något av ett bananskal förklarar hon.

– Min innebandykompis jobbade här och det visade sig att de hade ett vikariat. Chefen skulle ringa mig dagen efter men jag orkade inte vänta och ringde upp istället. Sedan gick det rätt fort.

Hon har en lång erfarenhet av tung trafik då hon arbetat med att köra allt från bussar till lastbilar med släp. TMA-fordonen (Truck Mounted Attenuator) var dock en helt ny erfarenhet.

– Det var en massa radioapparater och knappar. Jag hade aldrig sett så mycket knappar i en bil förut.

Sophie Leben menar att hon egentligen inte tycker om att stå framför kameran och att det är jobbigt att se sig själv på tv. Ändå valde hon att ställa upp i tv-serien när hon fick frågan och är även med i årets säsong.

– Jag gick med enbart för att jag vill att folk ska veta vad vi gör. Att vi inte bara står och sopar och för att folk ska inse att man ska sänka farten.

Ett vanligt arbetspass i fordonet innebär att de ger sig ut på vägarna och väntar på att Trafik Stockholm, som sköter trafikledningen, hör av sig över radion.

– Det är bara att vänta på uppdrag. Om det smäller, är någon stillastående bil eller hinder på vägen. Det kan vara ett dött djur eller skräp som tappats. Men vi rullar runt och letar också, säger hon.

Hon förklarar att så fort radion klickar till undrar hon vad det är för spännande uppdrag som väntar och menar att även vanliga hinder kan vara spännande.

– Alla jobb vi har är viktiga för allt har också med hinder på vägen att göra.

I samband med tv-serien har de medverkande fått instagramkonton. Sophie Leben säger att det har blivit lite av en tävling sinsemellan om vem som får flest följare.

Det finns dock gånger hon funderat på att sluta, men då har det inte varit något enskilt uppdrag i sig som fått tankarna att gå. Istället är det de förbipasserande trafikanterna som gjort henne orolig.

– När man står ute på till exempel E4/Essingeleden och det går fort. Folk som inte respekterar att vi står där och som kommer väldigt nära, då funderar jag på vad jag håller på med. Varför åker jag runt och hjälper andra när man inte får hjälp själv.

Men jobbet innehåller också flera positivia sidor även om Sophie Leben säger att hon snabbt glömmer bort vad hon gjort under ett arbetspass.

– Solskenshistorierna är när de blir väldigt glada. Ibland kommer de fram och ger mig en kram. Då känner jag att man gjort något vettigt och nyttigt.

"Soffans" tre tips på vad trafikanter behöver bli bättre på: