Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljeföretag i integrationssatsning

Tom Tit och Telge fastigheter är några av de företag som deltar i ett nytt integrationsprojekt som ska få ut nyanlända ingenjörer på arbetsmarknaden.

Annons

Praktikprogrammet Jobbsprånget är till för nyanlända flyktingar med ingenjörutbildning, och drivs av Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i samarbete med fackförbundet Sveriges ingenjörer och arbetsgivarförbundet Pacta. Syftet med programmet är att öppna arbetsmarknaden för nyanlända, då många som kommer är välutbildade.

Det är Tom Tit, Telge fastigheter och Nanologica som tar del i projektet från Södertäljeområdet, och därmed kommer ta emot ingenjörsutbildade praktikanter i vår.

Deltagarna väntar antingen på svar gällande asylansökan, eller har rekryeterats till projektet via Arbetsförmedlingen.

Ansökningar har tagits emot hela februari. Praktikperioden är drar snart igång, och avslutas i juli, vilket gör att de medverkande får fyra månaders praktik. Något Eva Glaumann, projektledare på IVA, hoppas ska leda till ökad integration.

– Vi hoppas att det ska öppna upp arbetsmarknaden och leda till snabbare etablering.

Det är ett femtontal arbetsgivare på ett tiotal orter som medverkar. Jobbsprånget är inspirerat av IVAs succéprojekt Tekniksprånget, som har förmedlat praktikplatser åt över 2300 ungdomar under åren.