Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljebornas hälsa kartläggs

Kanske har ni sett de vita tälten med orange text i helgen? Målet är att alla vuxna i stan ska svara på en hälsoundersökning – en unik enkät initierad av Forum för välfärd.

En av nyckelpersonerna i hälsosatsningen/undersökningen är överläkaren Yacoub Malki på Södertälje sjukhus:

– Jag är så glad och hedrad över att få vara en del i det här. Det passar mig perfekt som läkare inom geriatrik, samt med ett brett kontaktnät i stan, säger han glatt när vi träffas på hans avdelning.

Under sex veckor i maj och juni ska en stor enkätundersökning, en så kallad screening, av Södertäljebor mellan 20 och 65 år genomföras. Målet är att få fram hur Södertälje mår utifrån ett hjärt/kärl- samt diabetesutgångspunkt, samt också se hur bra mätmetoden är.

Erfarenheten är att undersökningar där sjukvården skickar ut brev får ett dåligt, eller snett, svarsgenomslag. Nu använder man sig av sjukvården, kyrkorna, fotbollsklubbarna och de stora arbetsplatserna för att få en bra svarsfrekvens.

Sunda levnadsvanor har bevisat stor påverkan på den framtida hälsan. Hälsosamma levnadsvanor kan också förebygga eller fördröja utvecklingen av typ 2–diabetes. Att ändra på någons levnadsvanor är inte lätt och kräver omfattande insatser under lång tid. En ytterligare utmaning är att nå socioekonomiskt utsatta grupper.

– Vi har inte satt någon exakt siffra som mål. Men vi har stora förhoppningar med det här pilotprojektet, säger Stefan Stern, kommunikationschef på Investor och en av talespersonerna för Forum för välfärd.

De stora arbetsgivarna i stan kommer att berätta och dela ut enkäter, samtidigt som det kommer att informeras om undersökningen på platser där det samlas mycket folk, som vid kyrkorna, på fotbollsarenan, vid köpcentrum, pendeltågstation och på torget.

– Vi har fått engagerat stöd av de stora företagen, av kommunen, landstinget och den lokala sjukvården, samt av föreningsliv och kyrkor i Södertälje. Vi har kommit fram till att den här tiden på året lämpar sig bäst för undersökningen.

På frågan hur det hela finansieras svarar Stern:

– Alla i styrelsen jobbar gratis. Men vi har ansökt om pengar från Vinnova (innovationsmyndigheten med uppgift är att främja innovation och att finansiera forskning), men hittills finansieras pilotprojektet av bidrag från Investor och McKinsey ställer upp med projektledningsresurser.

Enkäten är lätt att fylla i, den behandlar förutom självklara saker som ålder och kön, och utbildningsnivå och postnummer, mer detaljerade saker om matvanor, vikt och träningsvanor. Man får dessutom räkna ut sitt BMI-värde.

– Sjukvården måste bli mer inriktad på förebyggande vård och det här lär ge oss ett sätt att arbeta. Dessutom ger nog frågorna i sig många en tankeställare om hur sunt de lever, menar Yacoub Malki.