Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljebor är föregångare för sortering av matavfall - det du sorterar rätt ersätter bensin och diesel

Många oroas av klimatförändringarna, en av dem är Naiara Pereira Cunha, ordförande i Telge Återvinning. Ett varmare klimat medför risker för extremt väder och nya sjukdomar, men i och med sitt uppdrag på Telge återvinning vet hon att man som enskild person kan göra skillnad.
– Telge Återvinning var tidigt ute med att genomföra åtgärder som skulle minska koldioxidutsläppen från våra kommuninvånare, fortsätter Naiara. Vi började tidigt sortera matavfall för att istället tillverka biobränsle.

Sorterat matavfall blir biobränsle och används istället för bensin och diesel i bussar och bilar. På så sätt minskas utsläppen av koldioxid.

– Till er som bor i Södertälje skulle jag vilja säga, Grattis – ni är föregångare! Vi har sorterat matavfall i nästan 20 år och var bland de första i Sverige som började med det, säger Naiara Pereira Cunha, ordförande i Telge Återvinning och fortsätter:

– Koldioxidutsläpp bidrar till växthuseffekten och gasen finns bland annat i avgaser. Koldioxiden lägger sig – tillsammans med andra växthusgaser - som en extra filt över jorden. Det gör att jordens medeltemperatur ökar och att klimatet förändras.

Sorterat matavfall gör skillnad - använd den gröna påsen

10 kilo matavfall ger biogas som motsvarar 1 liter bensin och det får man ganska snabbt ihop av potatisskal, kaffesump, äppelskruttar, brödbitar och överbliven pasta som sorterats rätt.

– Från nästa år har Sveriges riksdag bestämt att minst 50 % av allt matavfall ska sorteras och tas om hand för att användas igen. Det är bra att vi alla kan bidra till att minska klimatutsläppen genom något så enkelt som att sortera matavfall, menar Naiara.

Beräkningar visar dessutom att om hushållen i Sverige sorterade ännu mer – uppåt 70 % av matavfallet - skulle det kunna ersätta 73 miljoner liter bensin.

– Ju fler vi blir som lägger matavfallet i rätt påse, desto mer kan vi påverka miljön. Ganska enkelt eller hur – sortera rätt och gör skillnad.

Ge miljön en julklapp och återvinn julen - gör nya maträtter av julmaten

Naiara igen:

– Matavfall som slängs fel däremot bränns upp och orsakar istället utsläpp som inte skulle behöva finnas.

Av matavfallet kan Telge Återvinning – förutom biogas - göra biogödsel.

– Biogödsel är den massa som finns kvar när biogasen tagits tillvara. Biogödseln innehåller näring som återgår till jorden när den sprids på åkrarna.

Grattis Södertäljebor – ni är föregångare!

Naiara oroas över klimatförändringarna. Eftersom ett varmare klimat medför risker för extremt väder som torka och översvämningar. Men också risker för att tillgången på mat och dricksvatten blir sämre vilket kan driva miljoner människor på flykt.

– Som enskild person kan jag ändå vara med och bidra på olika sätt att minska koldioxidutsläppen. Matavfall är en resurs som ska användas, inte brännas upp. Matavfall ska sorteras och återanvändas smart, säger hon och fortsätter:

– I Södertälje har vi sedan 20 år tillbaka ett färdigt system för detta. Det tycker jag är fantastiskt bra. Det gör det enkelt för Södertäljeborna att vara med och bidra till ett bättre klimat, avslutar Naiara Pereira Cunha, ordförande i Telge Återvinning.

Varje liten sorteringsinsats gör skillnad - släng vardagsursäkterna och ta hjälp av vår sorteringsguide så blir det lättare.

Topp 3 du ska sortera

>> Skal från frukt och grönt.

>> Kaffesump och teblad.

>> Gamla frukt- och grönsaksrester.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och Telge Återvinning AB och ej en artikel av nyhetsredaktionen.