Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljebon sliter med sin debutfilm

Inspelningen av Marina Nyströms långfilmsdebut som regissör, ”Kungen av Atlantis”, är i full gång. LT besökte filminspelningen och fick ett samtal med Södertäljebon.

På en thairestaurang i Solna riggar filmteamet upp för nästa tagning. Det är en stressig stämning i lokalen. De har bara tilllåtelse att filma en liten stund till och har varit på platsen sedan fem på morgonen. För att hinna med så är det viktigt att många av tagningarna sitter på första försöket.

– Det är en film med liten budget. Många parametrar ska klaffa under samma minut: känsla, teknik, ljud och ljus, säger Marina Nyström.

Filminspelningen är inne på sin tredje vecka. Marina Nyström förklarar att det intensiva arbetet – tillsammans med att de behövt vända på dygnet för att fånga rätt ljus – har gjort att hon inte vet vilken dag det är.

– Det känns ändå jättebra. Jag ser det lite som ett slitsamt, fantastiskt paradis.

Marina Nyström förklarar flera gånger att hon tycker det är fantastiskt att få stå bakom kameran i positionen som regissör.

– Jag känner just nu att det är här jag bör vara och vill vara, säger hon.

Det tajta tidsschemat och den ändrade dygnsrytmen har lett till en väldigt trött, – men fortfarande lika glad – Marina, som menar att hon lär sig något nytt varje dag. På söndagarna får hon sin vilodag. Då är hon med och redigerar det som hunnit filmas.

– Jag är väldigt stolt över materialet vi arbetar fram, vi är unga begåvningar hela bunten som får visa våra talanger.

Philip Zandén spelar huvudrollen i filmen, en karaktär som baseras på en person som lider av schizofreni. Han beskriver rollen som något nytt och utmanande för honom, och menar på att han behöver finna något inom sig själv för att gestaltningen ska bli bra.

Under inspelningen råkar Philip Zandén göra ett fel. Han hettar till, blir sur och går ut en stund. Efter ett snabbt samtal med Marina Nyström verkar allt vara lugnt igen.

– Jag var inne i ett flow och gjorde ett fel. Jag blev arg på mig själv, säger han.

Marina förklarar att situationen utåt sett kanske såg värre ut än vad den var. Med sin egen erfarenhet som skådespelare har hon förståelse för den sinnesstämning som skådespelarna kan befinna sig i, förklarar hon.

– Jag kan hantera skådespelarnas temperament eftersom jag ser att det kan handla om en känsla man varit inne i under en tagning, säger hon.

Även Philip Zandén lyfter upp den förståelse som finns mellan dem. Att båda har tidigare erfarenhet av rollerna som skådespelare och regissör tror han hjälper.

– När du är regissör så bär du på en ångest, som uppstår av att allt står och faller på dig, säger han.

- Ångesten behöver man omvandla till framåtkraft, det är klart att man vill arbeta perfektionistiskt, men inget får bli på liv och död, kreativitet måste andas, säger Marina Nyström.