Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljebo ville byta förfalskat bulgariskt körkort till ett äkta – döms

Södertäljebon skickade in ett förfalskat bulgariskt körkort till Transportstyrelsen i hopp om att få tillbaka ett giltigt svenskt sådant. Men myndigheten synade bluffen. Nu har mannen dömts för urkundsförfalskning.

Det var i februari i fjol som den 37-årige Södertäljebon skickade in en blankett om körkortsbyte till Transportstyrelsen. Bifogat fanns ett bulgariskt körkort som mannen ville ha utbytt till ett svenskt.

Men när Transportstyrelsen kontrollerade med sin bulgariska motsvarighet upptäcktes att Södertäljebon inte fanns i deras register. Något körkort i mannens namn hade aldrig utfärdats i Bulgarien. Det inskickade körkortet var med andra ord förfalskat.

Läs även: Försökte "tvätta" falskt körkort – åtalas

Mannen nekar till brott. I polisförhör har 37-åringen uppgett att han tagit körlektioner på en trafikskola i Bulgariens huvudstad Sofia. Där säger han sig också ha hämtat ut körkortet på en myndighet. Senare ska körkortet ha gått sönder i två delar, vilket enligt mannen var orsaken till att han skickade in det till Transportstyrelsen. Att han samtidigt skickade in en blankett för körkortsbyte hävdar han var ett misstag som berodde på språkförbistring.

Men Södertälje tingsrätt bedömer sannolikheten att Bulgarien skulle ha utfärdat ett falskt körkort som närmast obefintlig. Därför döms mannen till 8 000 kronor i dagsböter och villkorlig dom.

Läs även: Försökte skaffa mobiler med förfalskat körkort

Läs även: Södertäljebon försökte byta förfalskat grekiskt körkort mot ett svenskt – åtalas