Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertäljebo utförde elinstallation utan behörighet – döms till böter

Södertäljebon utförde en elinstallation i en fastighet utan att vara behörig till det. Nu har han dömts till dagsböter för brott mot ellagen.

En 40-årig Södertäljebo utförde en elinstallation i en fastighet i Södertälje trots att han saknar nödvändig auktorisation från Elsäkerhetsverket, något alla elektriker måste ha. Detta innebär i praktiken ett brott mot ellagen.

Enligt egen utsago trodde 40-åringen själv att han hade behörighet, bland annat eftersom han har en elektrikerutbildning från Irak och även genomgått en utbildning i Stockholm. Han har därför nekat till att ha haft uppsåt att begå brott.

Läs också: Fängelse för falsk elektriker

Det var när en elinspektör gjorde en tillsyn på den aktuella fastigheten som förseelsen upptäcktes. Elinspektören kunde konstatera att en elinstallation genomförts och kontaktade 40-åringen, som hävdade att han hade behörighet att utföra arbetet. Men när inspektören kontrollerade uppgifterna kom det fram att mannen tidigare fått avslag på en ansökan om behörighet.

Läs också: Södertäljebo kopplade om sin elmätare så att han fick fri el – döms till böter

Tingsrätten skriver i domen att Södertäljebon borde ha insett att det fanns en risk för att han inte hade tillräcklig behörighet för att utföra arbetet. Att mannen inte heller försökt kontrollera hur det låg till med den saken är försvårande för hans sak, anser rätten.