Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utblottade nekas hjälp med gravsten

Om du dör ensam och utblottad får du ingen hjälp av kommunen med gravsten eller med döds­annons längre. Det beslut­ade kommunstyrelsen vid det senaste mötet. (Publicerad 15 februari)

Annons

Det beslutade kommunstyrelsen (KS) vid det senaste mötet.

– Det handlar om värdighet. Det här beslutet är hjärtlöst mot hjälplösa, så vi reserverade oss. Förslaget att neka en medellös och ensam avliden hjälp med gravsten och neka stöd till en enkel dödsannons är ovärdigt ett samhälle, säger Staffan Norberg (V).

De nya riktlinjerna vid begravningar härstammar från kommunens sparkrav. KS behandlade riktlinjer för handläggning av ekonomiskt bistånd och beslutade om vissa inskränkningar.

– Saken är den att det finns tydliga, statliga, regler för försörjningsstödet. Samma nivå gäller överallt i landet när det gäller matpengar, till exempel. Den enskilda kommunen kan bara ha egna riktlinjer vad gäller tandvård, hyresskulder och gravstenar i stort sett, säger Tommy Jernert på Södertäljes försörjningsstöd.

– Med tanke på att vi delar ut uppemot 270 miljoner kronor inom försörjningsstödet i Södertälje årligen är gravstenar en väldigt liten del. Antalet avlidna, som på något vis fick stöd från oss, var femtio personer förra året.

Tidigare ingick gravsten (eller inskription på familjegravsten) samt en enkel dödsannons.

Riktvärdet för vad gravstenarna fick kosta var cirka 6 600 kronor.

– De besparingar det innebär lär knappast rädda kommunens ekonomi, säger Tommy Jernert.

Även Staffan Norberg är inne på samma linje:

– Frågan bordlades förra gången i KS för att det inte fanns några siffror på vad det kostar. Men eftersom de siffrorna inte redovisats utgår vi ifrån att det knappast handlar om några stora pengar.

Annons