Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trikiner funna i Mälardalen

För första gången har ­trikiner hittats i ett ­vildsvin i Mälardalen. Den otrevliga lilla larven kan föras över till ­människa om man äter kött som ­inte tillagats ­ordentligt.

Annons
VILDSVIN. Kan ha trikiner.

Ett vildsvin som skjutits norr om Mälaren, i Upplands Bro kommun, har visat sig innehålla trikiner. Det är en drygt millimeterstor parasitisk larv som kan finnas i musklerna hos köttätande djur, både vilda och tama.

Larverna kan överföras till människa och ger symptom om man får i sig mer än ett hundratal.

Enligt Smittskyddsinstitutet är diagnosen ofta svår att ställa och symptomen kan variera, från feber och diarré, blödningar i ögat och under naglarna till komplikationer i hjärta och nervsystem. I svåra fall kan infektionen leda till döden.

Även om fynd av trikiner är ovanliga i Sverige så bör vildsvinskött alltid besiktigas innan det äts, menar Dan Christensson, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt.

– Att få ett prov testat kostar en dryg hundralapp. Det tycker jag är en billig livförsäkring, säger han.

Ska vildsvinsköttet säljas eller ges bort kräver dessutom lagen att det har testats.

Laboratoriet som hittade trikinerna i vildsvinet i Upplands Bro beskriver infektionen som ganska låg, med en larv per gram kött.

Det här är trikiner

• Trikiner är en så kallad zoonos, en smitta som går mellan djur och människa.

• Trikiner är en drygt milli­meterstor parasitisk rundmask som kan finnas i både tama och vilda djur, bland ­annat vildsvin, björn, räv och lodjur.

• Trikiner dör vid upphettning till 68 grader Celsius.

• I Sverige är sjukdomen ovanlig och sedan 2007 har trikin­er hittats i ett tiotal vildsvin, eller i 1 vildsvin av 10 000 ­undersökta.

• Cirka tre miljoner tamgrisar slaktas varje år. I dessa har trikiner dock inte hittats ­sedan 1994.

• En teori är att Nordpols­fararna Andrée, Strindberg och Fraenkel avled efter att ha ätit trikinsmittat isbjörns­kött. Personerna kremerades men trikiner kunde i efterhand påvisas i rester av en ­isbjörn som hittades i deras läger.

Källa: Smittskyddsinstitutet och Statens veterinär medicinska anstalt, SVA

Annons