Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar dömda för utpressning

15-åringen utpressades på pengar och sin nya jacka av äldre killar. Nu döms tre av dem för utpressning och övergrepp i rättssak.

Annons

Det var den 1 december förra året som 15-åringen besökte McDonald’s vid Marenplan när plötsligt fyra killar, 16, 16, 17 och 18 år gamla, kom fram och sa att de ville prata med honom utanför.

De fyra ynglingarna hade fått för sig att 15-åringen hade gott om pengar och fina kläder – därför sökte de upp honom.

Väl ute drog de till med att han varit otrevlig mot en av killarnas kusin och därför skulle böta 1500 kronor.

15-åringen gav dem sina värdesaker, men när värdet inte uppgick till bötesbeloppet, tvingades han dessutom åka hem och hämta sin jacka.

Polisen kopplades dock in och gjorde ett hembesök hos den mest drivande av ynglingarna – 17-åringen. I hans föräldrars hall hängde jackan. Under polisförhör kom sanningen fram.

Nu döms tre av dem. En tidigare ostraffad 16-åring döms till 70 timmars ungdomstjänst. 18-åringen, som uppvisat ånger för vad han gjort, döms till ungdomsvård med särskild föreskrift att genomgå samtalsprogram. 17-åringen, som var mest drivande och anses vara i riskzonen för att hamna i grövre kriminalitet, omhändertogs och döms till ungdomsvård i minst sex månader på institution.

Annons