Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköts till döds vid guldrånet – hyllas på grannkommunens väggmålning

26-åringen som sköts till döds vid guldrånet på gågatan i Södertälje 2013 hyllas på en väggmålning i Fittja. – Det finns mänskliga kvaliteter. Även om man är kriminell är man människa också, säger en ansvarig chef.

Annons

Bredvid målningen sitter en skylt som förklarar att det är en hyllning till de som dött.

I januari 2013 rånade fyra unga män guldsmedsbutiken i Telgehuset i Södertälje. Men rånet gick fel, flera civilklädda poliser fanns i närheten och de ingrep snabbt.

En av rånarna, en 26-årig man från Fittja, stod kvar vid den bil som kört upp mot entrén och höll vakt. I händerna hade han vad som verkade vara ett automatvapen, men som senare visade sig vara en replika.

Mannen sköts i huvudet av polisen och avled några dagar senare.

Mer läsning för pluskunder [+]: Bakgrund – så gick guldrånet till

Nu uppmärksammar Aftonbladet att han hyllas på en väggmålning i Fittja centrum.

Målningen föreställer tre unga män, förutom guldsmedsrånaren också en man som körde ihjäl sig på motorcykel (och som hade kopplingar till personer inom Södertäljenätverket) och en man som mördades i en trappuppgång i området. Ovanför männens ansikten finns texten "Rest in Peace".

Målningen är uppsatt av det kommunala bostadsbolaget Botkyrkabyggen i samarbete med den kommunala stiftelsen Mångkulturellt centrum.

– Det är för ytligt att bara säga att målningen föreställer kriminella. De är också en del av en lokal historia och starka sociala band. Det finns mänskliga kvaliteter. Även om man är kriminell är man människa också, säger Leif Magnusson, verksamhetschef på Mångkulturellt centrum till Aftonbladet.

Mer läsning för pluskunder [+]: Fel plats vid fel tillfälle – därför myllrade det av poliser på stan

Under onsdagen gick Botkyrkabyggen ut med information om målningen på sin hemsida. Enligt bolaget så är målningen bekostad av de porträtterade männens vänner. Bolaget har endast upplåtit plats för den som en del i ett kommunalt projekt. Vidare meddelar man att målningen kommer plockas ner sista april 2017, eftersom det projekt målningen är en del av endast tillåter konst att sitta uppe i maximalt ett år.

Mer läsning

Annons