Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silva Gündüz häktad rekordlänge

Ett år. Så länge har nu Silva Gündüz suttit häktad i hemtjänsthärvan. Och hon lär få sitta kvar – åklagaren behöver tid till i mars.

Annons
Sedan den 15 november förra året har Silva Gündüz suttit häktad i väntan på åtal. Nu meddelar åklagare att åtalet förmodligen dröjer till mars nästa år.

För ett år sedan gjorde polisens särskilda insats mot organiserad brottslighet en razzia mot hemtjänstföretaget Jome Omsorg. Och vd:n Silva Gündüz greps och häktades senare misstänkt för grovt bedrägeri.

Ett år och flera omhäktningar senare sitter hon fortfarande kvar i häktet – med särskilda restriktioner från åklagaren.

– Det är klart att jag också måste tänka efter om det är rimligt att sitta inlåst så länge. Men det är inte jag, utan tingsrätten som bestämmer det, kommenterar kammaråklagaren Kristina Lindhoff Carlesen sitt unika fall.

– Det är klart att det finns en gräns för hur lång en häktning kan vara. Men vi arbetar på, det är ett stort mål och vi har inte hunnit få det färdigt. Polisutredningen pågår och vi räknar med att det blir åtal fram emot mars, säger kammaråklagaren.

Gündüz försvarsadvokat Carl-Johan Malmberg är väldigt kritisk till hur länge hans klient fått, och förmodligen kommer att få, sitta häktad.

– Jag har jobbat i över 20 år och har aldrig haft någon som suttit häktad mer än nio månader. Det här är extremt. Jag vet att det finns unika fall med längre häktningstid, och att ekomål generellt drar ut på tiden, men det hela beror ju på att åklagaren gör utredningen större och större hela tiden. Fler personer blir inblandade, både poliser och andra, säger han och suckar.

– Advokatens möjlighet är begränsad till att påtala det tingsrätten redan vet, att det drar ut på tiden, att det inte är skäligt att låta henne sitta inspärrad så länge.

Malmberg berättar att Silva Gündüz trots allt ”är stark och duktig med en stark övertygelse om att hon kommer att frikännas”.

Sverige kritiseras varje år av FN för de långa häktningstider som finns.

Att de häktade dessutom ofta sitter isolerade under lång tid är att betrakta som en form av psykisk tortyr och FN:s tortyrkommitté har länge krävt att förhållanden i svenska häkten förändras och att de långa isoleringstiderna försvinner.

I november ska situationen i Sveriges häkten ånyo diskuteras i FN.

– Det är ett problem överlag. Det finns en utredning som visar att vi borde göra som i våra närmaste grannländer, som har en liknande domstolstradition. Men det händer inget. Det krävs en lagändring, menar Malmberg.

– Antingen får man utreda mer i förväg, eller så får man begränsa utredningarna till vad man klarar av att hantera, både för åklagare och domstol, säger Malmberg.

Hemtjänsthärvan: Detta har hänt

12 november 2013: Polisen gör en stor razzia i Södertälje. Man genomför ett 20-tal husrannsakningar och hämtar in 18 personer. Tio personer greps och åtta togs in för förhör.

Razzian ingår i Tore 2 – den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiser¬ad brottslighet i Södertälje, precis som den nu pågående assistans¬rättegången där

35 personer står åtalade

för grova bedrägerier och grov ekonomisk brottslighet.

15 november 2013: Tio personer med koppling till hemtjänstföretaget Jome omvårdnad häktas, däribland Södertäljeprofilen och krögaren Silva Gündüz.

Samma dag säger Södertälje kommun upp avtalet med Jome omvårdnad, som har 140 brukare och totalt 8 021 beviljade timmar hemtjänst som kommunen betalat för.

14 februari 2014: Ytterligare ett hemtjänstföretag misstänks för grovt bedrägeri.

Författaren och krönikören Kima George häktas i egenskap av vd förhemtjänstföretaget AB Hemtjänst och service.  I juni släpps George ur häktet.

Åtal väntas i vår.

30 augusti: Silva Gündüz pappa anmäler åklagaren till justitieombudsmannen, JO. Han skriver bland annat: ”Det är inhumant att hålla en människa häktad under så lång tid, speciellt med tanke på det misstänkta brottets karaktär”.

Mer läsning

Annons