Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oliver fastnade med arm i hissen

Familjen Eriksson fick i år avbryta sin semester tidigt. I en olycka som kunde ha slutat mycket illa fastnade två­årige Oliver med sin arm i Scandic hotells hiss.

Annons

På morgonen den 25 juli skulle familjen Eriksson från Sundsvall åka upp till sitt rum på sjätte våningen på Scandic hotell. Familjen var på genomresa i Södertälje, på väg till Skansen och Gröna Lund, och hade just ätit klart sin frukost.

Men i hissfärden mellan våning två och tre fick semesterplanerna ett abrupt slut, efter att sonen Oliver hamnade i kläm mellan hisskorgen och hisschaktet.

– Jag trodde att armen var helt söndertrasad. Jag blev livrädd och skrek på hjälp och ringde 112, säger Olivers mamma, Karoline Eriksson.

För att inte riskera skada armen ännu mer höll pappan fast det tvååriga barnet, som av smärta och rädsla skrek och grät.

Snart var brandkåren på plats, som efter en stund lyckades få ner hissen till våning två. Familjen kördes då till Astrid Lindgrens sjukhus, där läkarna kunde konstatera att benen i hans arm inte hade brutits.

Frågan är om olyckan kunde ha förhindrats. Enligt Boverkets nya förordningar från 2007 ska alla nybyggda eller nyrenoverade hissar utrustas med dubbla dörrar, något som alltså ska förebygga olyckor av detta slag.

Men regeln gäller dock inte hissar som byggts innan 2007 eller som inte renoverats sedan dess, enligt Rolf Bernström, besiktningsingenjör på HSAB. Han menar att hissarnas säkerhetsregler beror på årtalet de byggdes.

– För hissar från till exempel 1920-talet gäller ju reglerna som gällde då.

Karoline Eriksson vill inte skuldbelägga hotellet, som hon säger gjort ett bra jobb och visat på omtanke efter själva händelsen.

– De har ringt och varit väldigt medtagna, och gett oss plåster på såren.

I dag mår Oliver mycket bättre, berättar hon vidare, men tycks nu ha utvecklat en rädsla för hissar.

– Han förknippar hissar med att de gör illa en. Det kanske tar ett tag innan det går över.

Läs mer i fredagens papperstidning.

Mer läsning

Annons