Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu slutar han även som stadsarkitekt

Frågan var om Anders Bäcklander kan vara kvar som stadsarkitekt. Svaret: Nej. – Södertälje är ett avslutat kapitel, säger han.

Annons
Anders Bäcklander har haft svårt att komma överens med sin chef och slutar nu som stadsarkitekt.

Anders Bäcklander sparkades som projektledare för Re-block Fornhöjden, projektet som ska ge stadsdelen ett lyft.

Nu står det klart att han även slutar som Södertälje kommuns stadsarkitekt – sista dagen på posten är i morgon, den sista februari.

Har du fått sparken?

– Man kan se det på många sätt. Situationen blev ohållbar och nu har vi nått en överenskommelse.

– När jag känner att jag inte kan göra mitt jobb är det inget kul, man anstränger sig förgäves. Därför är det här en bra lösning.

Anders Bäcklander har varit djupt engagerad i projektet i Fornhöjden. I LT den 13 november 2014 uttryckte han oro – över att arbetet var illa organiserat och dåligt förankrat hos politikerna.

– Jag är rädd att projektet dör ut, sade han då.

Är Fornhöjdenprojektet orsaken till att du slutar?

– Det var väl droppen som fick bägaren att rinna över.

Vilken betydelse hade artikeln i LT?

– Det var en betydelsefull artikel. Mina uttalanden var inte populära. Men min lojalitet måste främst ligga hos människorna i områden som Fornhöjden.

Anders Bäcklander understryker att arbetet i Fornhöjden måste leda till resultat.

– Det här är en ödesfråga för Södertälje. Om vi inte kan hantera miljonprogramsområden och utanförskap blir det svårt att ändra på imagen och att medelklassen flyttar från Södertälje. Det handlar om att skapa en stad som fungerar som en stad – där människor möts, nya idéer uppstår och ingen är inlåst i sin stadsdel.

Ångrar du något av det du har gjort och sagt?

– Nej, jag gör inte det – inte ett dugg. Jag måste stå för mitt sakområde, annars ska jag inte vara stadsarkitekt.

65-årige Anders Bäcklander har jobbat på Södertälje kommun i sex år, varav de två senaste som stadsarkitekt. Men någon avtackning blir det inte. I stället mejlade Anders Bäcklander ut ett tackbrev härom dagen – eftersom han inte bara vill försvinna i det tysta.

Anders Bäcklander får tio månadslöner i avgångsvederlag – ungefär en halv miljon kronor, enligt samhällsbyggnadsdirektör Kenneth Hagström.

– Vi har haft en diskussion och i samförstånd kommit fram till att han lämnar sin anställning.

Vad tyckte du om det han sade i LT den 13 november?

– Det var inte kontorets uppfattning han gav uttryck för. Men vi har haft en bredare diskussion och att han slutar är inte en konsekvens av hans uttalanden, säger Kenneth Hagström.

Är det fritt fram för en stadsarkitekt att säga vad han vill i tidningen?

– Ja, det är klart att alla anställda har rätt att uttrycka sin uppfattning. Om man uttalar sig som företrädare för kommunen är det bra om budskapet är förankrat.

Gällande projektet i Fornhöjden säger Kenneth Hagström att en handlingsplan ska klubbas politiskt i vår – och sedan genomföras.

Mer läsning

Annons