Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kima George häktad i ny hemtjänsthärva

Två personer häktades i går av tingsrätten i en månad framåt i den nya hemtjänsthärvan som rullas upp i Södertälje. En av de häktade är författaren och LT-krönikören, Kima George.

Annons

Det var i måndags morse som polisen slog till mot företrädare för bolaget AB Hemtjänst Service i Sverige och grep fyra personer.

I går häktades två av dem, en man och bolagets 42-åriga kvinnliga vd – båda på sannolika skäl misstänkta för grova bedrägerier.

Vd:n är en välkänd profil i Södertälje, författaren Kima George, som även gjort sig känd för LT-läsare som en av tidningens regelbundna krönikörer.

Enligt kammaråklagare Thomas Hertz misstänks de häktade för att ha försnillat stora belopp av skattemedel via sitt hemtjänstbolag.

– Det handlar om mellan sju och tio miljoner kronor, säger Thomas Hertz.

Men såväl mannen som Kima George förnekade anklagelserna som åklagaren lade fram.

Kima Georges förordnade försvarare, advokat Anders Petrus, var dessutom upprörd över att han inte fått ta del av några handlingar alls innan häktningsförhandlingen i går.

– Det tycker jag är bristfälligt, sade han i rättssalen.

Åklagaren beklagade detta med den tidsbrist som omgärdat ärendet. Efter långa överläggningar bakom stängda dörrar beslutade tingsrätten för att häkta såväl mannen som Kima George.

Dessutom beslutade rätten att lägga munkavel på alla i rättssalen, poliser, åklagare och de misstänktas advokater.

Efter häktesförhandlingen, säger mannen advokat, Michel Barmoro:

– Eftersom jag belagts med yppandeförbud får jag inte ens uttala mig om det minsta lilla.

Båda häktades fram till den 13 mars – en månad framåt. Det vanliga är två veckor.

Men utredningen kommer att ta tid, enligt åklagare Hertz:

– Den kommer inte bli klar på fyra veckor i alla fall, säger han.

Kima George har också gjort sig känd som företrädare för flera projekt och medverkan föreningar med integration och jämställdhet på agendan. Hon har även varit anställd på kommunen.

Våren 2012 startade hon hemtjänstföretaget Jajjas Omsorg och Service som senare bytte namn till AB Hemtjänst och Service.

Det här är det andra hemtjänstbolaget som polisen slår till mot. I början av november slog man till mot Jome omvårdnad. Där sitter fortfarande fyra personer häktade.

Läs även: Fyra begärs häktade i ny hemtjänsthärva.

Annons