Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karta: Här brändes bilarna 2015

Södertäljes bilbränder fortsatte härja under 2015. Statistiken med 107 bilbränder är betydligt högre än hos grannkommunerna.

Annons

Södertälje har under många år legat högt upp på listan över kommuners bilbränder, och 2015 var inget undantag. Av Södertörns brandförsvarsförbunds tio medlemskommuner, bland dem Nykvarn, Haninge och Huddinge, hade Södertälje tillsammans med Botkyrka flest bilbränder under förra året.

– De som sticker ut är Södertälje och Botkyrka, och så har det varit under lång tid. I de andra kommunerna i samma storlek ligger antalet bilbränder kring rikssnittet, säger Anders Edstam, vice brandchef vid Södertörns brandförsvarsförbund.

Han menar att det inte går att jämföra Södertälje med exempelvis Nykvarn på grund av kommunernas storleksskillnad, men Södertäljes 107 bilbränder i kommunen under 2015 går att jämföra med Huddinges 63 stycken och Haninges 59.

Antalet bilbränder i kommunen har ökat från förra året, om än marginellt. 106 bilar brändes under 2014. Statistiken avser brand i personbil. Vad bilbränderna beror på är svårare att veta menar Anders Edstam, mer än att det är någon form av brottslighet inblandat.

– Bilarna har ju inte självantänt. Men varför de tänds på kan vi bara spekulera i, vi har ingen tydlig bild av det.

Möjliga motiv menar han kan vara ren skadegörelse, att de som bränner upp bilen vill bilägaren illa, eller att det rör sig om någon form av försäkringsbedrägeri.  Det är inte hela Södertälje som drabbas av stora mängder bilbränder, utan bara vissa kommundelar vilket gör sig synligt i hela kommunens statistik. Det man kan utläsa är att områden som Hovsjö, Ronna, Geneta och Fornhöjden drabbades av många bilbränder under 2015.

– Det rör sig om vissa bostadsområden och mer avskilda platser som underlättar för att bränna bilar i skymundan.

I 60 fall av kommunens bilbränder inleddes det förundersökningar av polisen, men inte ett enda fall gick vidare till åtal. Ann-Kristin Gunnarsson, kommunpolis i Södertälje, menar att det är svårt att klara upp bilbränder.

– I alla förundersökningar fanns det något att gå på, men man har ändå inte kunnat bevisa vem som gjort det och fått fram en gärningsman, säger hon.

Det kan röra sig om bristande teknisk bevisning, avsaknad av vittnen eller att det saknas övervakningsbilder. Då inga åtal väckts kan polisen inte heller fastställa motiv. Michael McCarthy, trygghetssamordnare vid Södertälje kommun, menar att kommunen håller koll på ökade bilbränder.

– Ser vi ett förhöjt antal bränder i ett område förstärker vi bevakningen i de områdena med Securitas. Efter det har vi sett att bränderna inte fortsatt.

Bilkaos i Hovsjö efter garagbränderna

Efter förra årets bilbrandskatastrof fortsätter problemen i Hovsjö. I väntan på restaurerade garage har de boende ingenstans att parkera.

Under 2015 drabbades Hovsjö av två stora garagebränder, där månge boende förlorade sina bilar och garagen lämnades förstörda och ödelagda. Problemen tog inte slut där. Sedan området lämnats utan garage råder parkeringskaos.

Gabriel, 24 år, är en av de drabbade i området. Hans familjs bil brann upp i garagebranden i september. Men det svåra var inte att få bilen ersatt, utan att hitta någonstans att ställa den.

– Jag har fått stå 1,5 timme och vänta på parkering, berättar han.

De boende på Granövägen har fått tillåtelse att stå längs med vägen med sina bilar, men parkeringsplatserna räcker inte till.

– Om man jobbar eller pluggar och kommer hem vid sju så har man ingen chans att få plats. Folk tvingas parkera i början av Hovsjö och gamla och barn får gå långt i snön. Är det rätt?

Parkeringsbristen har resulterat i att folk söker alternativa platser för sina bilar, och bland annat ställt sig på innegårdarna. Det har dock snabbt straffats med böter.

Hovsjöborna ligger på Telge Hovsjö om förändring, men blir enligt Gabriel ignorerade.

– De tänker inte på hur vi har det. Vi är beredda på att flytta, det är det många som är. Situationen känns hopplös.

På kartan ovan ser du totalt antal personbilsbränder fördelat på område 2015.

Annons