Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaldéer vill synas mer

Tänk på de 4 000 kaldéerna i Södertälje. Det var ett av budskapen som en kaldeisk grupp framförde till de politiska företrädarna igår.

Annons

Under några dagar har kaldeiska riksförbundet i Sverige haft konferens på temat mänskliga rättigheter för kaldéer samt integration.

I samband med det ville en delegation, bestående av både svenska och amerikanska representanter, besöka Södertälje, vilket ägde rum igår.

Syftet var bland annat att informera de politiska företrädarna om folkgruppens utsatta situation i Irak och deras behov av hjälp.

Andra frågor som delegationen ansåg angelägna var stöd i form av hemspråksundervisning, för att bevara det kaldeiska språket samt tillgång till kaldeisktalande personal på äldreboenden.

En annan fråga, som var lätt för politikerna att vid sittande bord fatta beslut om, var att titta över kommunens egen presentation av Södertälje, på exempelvis hemsidan.

– Flera folkgrupper nämns men ingenstans sägs att kaldéer är en del av stadens befolkning. Det är viktigt att kommunen visar att folket finns, sade en av de kaldeiska representanterna.

–Om vi inte pratar om kaldéer redan, så börjar vi nu, fastslog kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S).

Mer läsning

Annons