Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Håga läggs ner

Den sista september i år läggs Hågaanstalten utanför Södertälje ned. I går morse fick de 34 anställda som berörs beskedet.
(UPPDATERAD 21.45)

Annons

Kriminalvården ska avveckla flera av sina fastigheter. Anstalten Håga, bortanför Hall, med 64 platser är en av fem fastigheter i landet som berörs.

I ett pressmeddelande säger Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg att anledningen är sjunkande klienttillströmning samt stora renoveringsbehov.

 Ledningen på Håga fick beskedet i går morse, däribland Mats Ehn, tillförordnad kriminalvårdschef. Han menar att beskedet kom oväntat men inte som en total överraskning.

– Frågan har diskuterats många år. Det finns i dag cirka 700 tomma platser inom kriminalvården. Här har vi ingen brist på klienter, men vi vet vi att vår ventilation och brandsäkerhet inte är optimal, säger han.

Inte heller för Agneta ”Agge” Segerhjelm, lokal fackordförande Seko, är beskedet helt oväntat.

– Vi har varit med om tuffa besparingar, det har hängt i luften. Samtidigt har det investerats, stammar är bytta, vi har fått nya larm och kameror. Därför har vi trott att det här beskedet skulle dröja, säger hon.

De båda hade hoppats att det inte skulle bli aktuellt innan en ny planerad byggnad hade byggts inne på grannanstalten Halls område, dit det varit tal om att Hågas verksamhet skulle flytta.

– Nu kom beskedet tidigare och det finns ingen ny byggnad, säger Segerhjelm.

För de anställda kom beskedet som en chock. Det är lite att likna vid ett trauma, menar Agge Segerhjelm.

– Det finns de som jobbat här i 40 år och bara har några år kvar till pension. Då kom det här, säger hon och fortsätter:

– Vi har låg personalomsättning, låga sjuktal och alla trivs, även klienterna skulle jag vilja påstå. Hos dem finns det också en oro nu, säger Agge Segerhjelm.

Mats Ehn berättar att inom två veckor ska ett personalmöte hållas, med regionala representanter från personalavdelningen.

– Då får alla information om vilka alternativ som finns. Därefter erbjuds alla enskilda samtal med lokala ledningen, de regionala experterna och fackliga företrädare för att försöka hitta individuella lösningar. Helst ska allt vara klart före semestrarna, säger han.

Och från fackligt håll, säger sig Agge Segerhjelm, vara nöjd med det.

Båda tror att det ska gå att hitta individuella lösningar. En del kanske vill jobba på Hall, andra på någon av det tiotal andra anstalter som finns i regionen, någon kanske vill gå i pension och någon annan omskola sig.

– Vi får försöka göra det bästa av situationen. Och

ta med oss lite av den speciella Hågaandan nu när personalgrupperna splittras och vi enskilt går vidare, säger Agge Segerhjelm.

Måndagens beslut i korthet

• Kriminalvården lägger ned fem verksamheter, anstalterna Håga i Södertälje, Åby (Uppsala), Kristianstad centrum (Kristianstad) samt häktet Dragsgatan (Norrköping) och annexet Båtshagen, Hinseberg (Lindesberg).

• Totalt handlar det om 239 klientplatser.

• 150 anställda berörs.

• Senast den 30 september ska lokalerna vara tömda.

• Cirka 120 miljoner kronor per år, räknar myndigheten med att spara på beslutet.

Källa: Kriminalvården

Byggt som sjukhus 1943

Kriminalvården har en lång historia i Södertälje och området Hall och Håga.

Verksamheten Håga start­ade redan 1943 i form av ett sjukhus för kriminellt belastade patienter.

Dessförinnan, vid platsen för nuvarande Hall, inrättades dock redan 1875 en förbättringsanstalt för ”vanartiga gossebarn”, benämnd Åkerbrukskolonin Hall.

Anstalten stängdes 1939 efter att dess metoder, med hårt jordbruksarbete och militär exercis och disciplin blivit omdebatterad. I stället­ tillkom ett fängelse för ­vuxna.

Håga, som alltså var ett sjukhus, blev 1970 en kriminalvårdsanstalt, som mellan 1993 och 2001 var en avdelning inom Hall.

Sedan 2001 är Håga en anstalt under den lokala myndigheten.

Håga har säkerhetsklass 2 (av 3) och de intagna är dömda för skilda brott, vålds- och narkotikabrott, även mord.

Vid behandlings­avdelningen bedrivs verksamheten genom självförvaltning – en styrandeform där anställda och intagna själva­ fattar beslut, till skillnad från traditionellt mer auktoritär form där arbetsledare/chef ensam ­fattar beslut.

Källa: Wikipedia och Kriminalvården

Mer läsning

Annons