Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik kräver gratis kollektivtrafik

En skattefinansierad kollektivtrafik skulle öka Stockholmarnas sociala och ekonomiska frihet, det menar representanter från Piratpartiet. Erik Lönroth från Södertälje är en av de drivande i frågan.

Annons
Erik Lönroth i Piratpartiet tycker att kollektivtrafiken borde vara gratis.

I Piratpartiet kan alla driva politik med hjälp av den så kallade Tre pirats-regeln. Så länge man är tre partimedlemmar som håller samma linje så kan frågan drivas i Piratpartiets namn.

En sådan fråga är skattefinansierad kollektivtrafik. En fråga som ännu inte röstats in i partiprogrammet men som fått stort stöd från medlemmarna.

– Vi omnämns ofta som ett gratisparti, men så är det inte. Att skattefinansiera kollektivtrafiken är en utjämningsfråga. Främst skulle kvinnor och låginkomsttagare tjäna på det. Speciellt i kranskommuner som Södertälje. Om man räknar på en medelinkomst så går idag upp till tio procent av nettoinkomsten till resor. Jag tror också att människor skulle vara mer benägna att ta ett jobb på annan ort om det kostade mindre, säger Erik Lönroth, Piratpartiets kommunledare i Södertälje.

– De enda som inte skulle tjäna på det, ekonomiskt, är de med en månadsinkomst på över 65000 kronor, där överstiger skattehöjningen det nuvarande biljettpriset, fortsätter Erik Lönroth.

I dagläget kostar kollektivtrafiken i Stockholm åtta miljarder kronor. 60 procent av kostnaden är redan idag skattefinansierat. För att få med resterande 40 procent på skattesedeln skulle det behövas en skattehöjning på 1,20 procent. För en medelinkomsttagare innebär det motsvarande fem tur- och returresor till centrala Stockholm per månad.

– Den sociala och ekonomiska friheten skulle blir mycket större för många med skattefinansierad kollektivtrafik. Och man får inte glömma miljöaspekten, allt pekar på att kollektivt resande är bättre för miljön, avslutar Erik Lönroth.

Tycker du att kollektivtrafiken borde vara helt skattefinansierad? Skriv en kommentar.

Annons