Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bloggbluffen: De drabbade får själva söka rättvisa

26 utredningar mot den dömda bedragarbloggerskan läggs ner. Men nu planerar de drabbade att driva en rättsprocess själva.

Annons
Bloggerskan under rättegången mot henne i april. Hon sitter till höger om sin advokat Pia Björstrand.

Den 30 åriga bloggerskan dömdes i Södertälje tingsrätt i maj till skyddstillsyn för ett 20-tal bedrägerier mellan 2012 och 2013.

Bedrägerierna har främst rört konsertbiljetter som inte existerar. På det sättet fick hon in snabba tusenlappar. Bland annat lovade hon biljetter till Swedish House Mafia – och lurade en man på 17 500 kronor. Hon sålde också biljetter som hon inte levererade till electronicafestivalen Tomorrowland i Belgien.

– Jag är inte samma person nu som då, sa hon under rättegången.

Men efter domen i maj utreddes hon fler fall – från så sent som i våras.

– Jag ser fall från januari 2015, oktober 2015, december 2015, janauri 2015 igen, februari 2016, mars 2016. Det är fler än tio, det kan jag säga, sa Anders Hirsch, vice chefsåklagare på Södertörns åklagarkammare till LT då.

Nu meddelar dock åklagarmyndigheten att man lagt ner 26 förundersökningar och att offren alla fått besked om detta .

– Förenklat kan man säga att hade fallen varit med i rättegången i maj så hade det inte blivit någon skillnad när det gäller påföljden eftersom brottsligheten ligger i tiden före domen, säger Stefan Creutz, vice chefsåklagare, till LT.

Bloggerskan har själv berättat om ett utlåtande från Frivården där hon bedöms ha låg risk för att återfalla i brott.

LT har begärt ut det utlåtandet men frivården hänvisar till sekretess.

Men flera drabbade som LT varit i kontakt med menar att hon fortsätter med sina bedrägerier.

– Jag godkände precis en som blivit lurad på Håkan Hellström-biljetter för två veckor sedan, säger Elli Ferander som grundat en hemlig grupp på Facebook för offer som blivit lurade av bedragerskan.

Just nu innehåller gruppen 57 drabbade. Där planerar man nu att själva driva en rättprocess mot den 30-åriga kvinnan. En medlem berättar att hon talat med en jurist.

”Eftersom vi är så många i gruppen med samma ärende är bevisbördan stark och hon tror absolut att vi vinner”, skriver hon.

Men bedragarbloggerskan kan hamna i rätten även om medlemmarna i Facebookgruppen inte skulle driva sin egna process vidare.

Det finns nämligen minst ett fall som är öppet fortfarande. Stefan Creutz kan inte säga om det är ett eller flera fall. Han hänvisar till förundersökningssekretess och kan bara säga:

– Förundersökning pågår.

Annons