Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annika Östberg flyttad till Basta

Efter 29 år i fängelse har nu morddömda Annika Östberg flyttats till Nykvarn. Här ska hon arbeta på Bastas hunddagis.

Annons
Annika Östberg.

I lite mer än en vecka har Annika Östberg nu bott på rehabiliteringscentret Basta i Nykvarn. Här har den tidigare livstidsdömda Östberg länge sagt att hon vill avsluta sin fängelsetid.

– Den verksamhet Annika brinner för är ju hundarna, säger Åsa Sternrot, rehabiliteringschef på Basta i Nykvarn som driver hunddagis och hundpensionat med plats för 24 hundar.

Annika Östberg dömdes till livstids fängelse efter ett dubbelmord i USA 1981. Den 8 april 2009 överfördes hon till Sverige för att avtjäna resten av straffet här. Efter en första tid på kvinnofängelset Hinseberg i Örebro flyttades hon till Färingsö-anstalten utanför Stockholm innan hon kom till Basta för en dryg vecka sedan.

– Det är en stor omställning förstås. Nu behöver Annika få tid att landa och acklimatisera sig, säger Åsa Sternrot.

Den 16 november tidsbestämdes Östbergs livstidsstraff till 45 år. Det innebär att Annika kan bli fri om drygt ett år, i maj 2011.

– Annikas tid hos oss är väldigt styrd av Kriminalvården, vi utför deras jobb. Men som regel beviljar vi ingen ledighet första året, och man blir aldrig lämnad ensam om man inte väljer att till exempel gå in på sitt rum, berättar Åsa Sternrot.

På Basta får de boende egna rum, men ingen har egen lägenhet.

– Här bor man ihop, äter ihop, gör allting ihop.

Just nu bor ungefär 65 personer på Basta i Nykvarn. Några är, precis som Annika Östberg, nya i kollektivet medan andra har jobbat hos Basta i många år.

– Vi driver ett företag ihop, och på så sätt lär man sig kamratskap, gemenskap – och företagande. Målet är att återanpassas till samhället, att lära sig klara av vardagliga saker som att gå upp på morgonen och gå till jobbet. Här ska livet vara så likt ett verkligt liv som möjligt, berättar Sternrot.

Att jobba med kommunikationen är en viktig del av återanpassningen.

– Har man levt i en missbrukarkultur eller i fängelse i många år kan man ha tappat förmågan att kommunicera med personer utanför den gruppen, säger Sternrot.

På vilket sätt kan den kommunikationen tränas?

– Det här är inget stängt kollektiv mitt ute i skogen, vi verkar i samhället och möter till exempel kunder som har sina hundar i vår verksamhet, säger Sternrot.

Annika Östberg har under sin tid i amerikanska fängelser utbildat sig till hundtränare. I en intervju med DN för en månad sedan berättade Östberg om sina framtidsplaner.

– Jag skulle gärna vara med och starta ett träningsprogram för hundar inom den svenska kriminalvården. Flera med samma idé har kontaktat mig och jag hoppas att vi gemensamt lyckas förverkliga min stora livsdröm, sa Annika Östberg till DN.

Annons