Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje vill bli romsk pilotkommun

Ansökan om romsk pilotkommun välkomnas.

– Jättebra att Södertälje kommun ansökt om att bli romsk pilotkommun.

Det säger Walde Ahlgren som har jobbat med romska frågor i 25 år.

LT berättade i förra veckan att kommunen ansökt om 500 000 kronor från regeringen för att synliggöra och sprida kunskap om romernas situation samt göra en regelbunden dialog med romerna här och göra en studie om romers hälsa.

Totalt väljs fem kommuner ut till projektet som startar i höst och ska pågå i två år.

Walde Ahlgren har jobbat med romska frågor i 25 år, bland annat har han varit tjänsteman i kommunen och ordförande i den romska föreningen Greppa livet.

– Vi ansökte om det här första gången 2011 och fick tyvärr avslag då men det är jättepositivt att kommunen vill ansöka en andra gång, säger han.

LT skrev i somras om romska föreningens kritik mot kommunens mångfaldsstrateg Paki Holvander som gjorde att allt samarbete med kommunen avbröts. Hon fick sedermera avgå.

– Det är bra att kommunen tar ställning och visar att man vill samarbeta igen, att man vill lyssna på oss och ha en öppen dialog. Det är viktigt att inkludera hela det romska samhället och inte bara enskilda individer, grupper eller föreningar, säger Walde Ahlgren.

I ansökan räknar kommunen med att det bor 600–700 romer från olika romska grupper i Södertälje.