Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södertälje tågade för en ljus framtid

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet demonstrerade i går på sedvanligt första majvis med tåg till Stora torget. Nationaldemokraterna höll möte på Politikertorget. Ett möte som hölls för döva öron.

Solen sken på de Södertäljebor som i går gett sig ut för att första maj-demonstrera. Först ut var Vänsterpartiet vars huvudtalare partiledare Jonas Sjöstedt punktligt klev upp på scen strax efter klockan elva.

Hans tal engagerade många och gång efter annan utbröt spontana applåder bland åhörarna.

Efter att ha pratat om en ”misslyckad allianspolitik” och ”massarbetslöshetens skruvstäd” som han ansåg alliansen skapat hann han med lite miljöpolitik och vapenexport innan han delade ut dagens största känga till utrikesminister Carl Bildt (M). 

– Jag önskar Sverige en utrikesminister att vara stolt över, jag önskar Sverige en utrikesminister utan oljefläckar på kostymen, sa han och belönades med förmiddagens största applåd.

Socialdemokraterna i Södertälje hade lagt in en extra växel för att göra årets demonstration trevlig. Tillsammans med två orkestrar gled de in på Stora torget till tonerna av Internationalen. De som sökt sig till torget uppmanades sjunga med och texthäften delade ut till de som kände sig osäkra på texten.

Talade gjorde bland annat Nasif Kasarji aktiv i SSU. Hans fokus låg på de orättvisor han upplever att unga vuxna som nytt entrat arbetslivet hamnar i.

– När vi går in på Ica eller H får vi betala lika mycket för varorna, varför ska vi få ha lägre lön? Det är orättvist, resonerade han och möttes av applåder.

Också kommunstyrelsens ordförande, Boel Godner, höll ett brinnande tal där hon ingöt hopp i åhörarna om en ljus framtid trots de prövningar kommunen står framför i och med att forskningsenheten snart försvinner på Astra Zeneca.

– Det här är inte första gången ett stort företag lämnar en kommun, det kommer gå bra. Det kommer inte bli likadant, men det kommer bli bra ändå, lugnade hon.

På Politikertorget hade Nationaldemokraterna fått tillstånd att hålla en manifestation. De förklarade sitt val av dag för manifestationen med att även de företräder väljare från arbetarklassen och att de vill värna om dem.

Talade gjorde bland andra partiordförande Marc Abramsson och vice ordförande Mattias Karlstrand men åhörarna saknades.